Хит стана апартаментът в затворен комплекс, създаващ усещане на къща

При отпускане на кредит за покупка на имот за банките най-важен е профилът на клиента.

Банките гледат профила на купувача

След началото на извънредното положение в търсенето на купувачите е настъпила рязка промяна и те са се ориентирали към извънградски имоти, които са до един час път от големите градове, за да имат повече пространство само за семейството си. Докато през 219 г. 6% от клиентите са купували къщи, през 2020 г. този дял е нараснал до 12%. При парцелите също има промяна като от 4% от общия брой на сделките, те са нараснали на 8%.

С течение на времето обаче потреблението се промени, защото хората осъзнаха, че отивайки на село, няма да получат желаните удобства. Затова популярни станаха партерните апартаменти с двор в затворени комплекси, които създават усещането за къща. Много често в новото строителство залагат на такива апартаменти.

Пандемията е променила и условията за финансиране на банките, като всички жилищни кредити са започнали да се отпускат след акт 14 без значение от типа строителство. “Ако преди десет години за банката важен беше само имотът, сега е от значение профилът на клиентите - дали са на трудов договор, дали работят във финансово стабилна компания”, отбеляза брокерът Гергана Тенекеджиева.

Според нея основният двигател на жилищния пазар през 2021 г. ще бъде съотношението между търсещите и предлагащите жилище и дали ниските лихви по ипотечните кредити, а оттам и достъпността на жилищата, ще се задържат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти