Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Съдът разпореди ново разследване за смъртта на дете на училищна площадка Родителите на 8-годишния Красимир продължават да водят гражданско дело за 600 000 лева срещу община Велико Търново

Хладилникът след 10 ноември – пълен или полупразен В договора за капитулацията на комунизма ясно е записано и кои може да станат капиталисти

Политиците днес влизат в НС като Стефан Стамболов с два продънени джоба, а излизат пак като него – със 144 хил. златни лева

Уважаеми читатели, от днес коментари за “Труд” ще прави най-дългогодишният директор на НИМ проф. Божидар Димитров. Неговата рубрика ще се казва “Политически разкопки”. В нея историкът ще разсъждава по горещите проблеми в държавата и ще прави паралели със световната и българската история.

Тези дни по случай вековната годишнина от Октомврийската революция се потвърди едно мое заявявано вече правило: че истинска обективна история за това, което се случва някъде, може да бъде написано едва 100 години след събитието. Когато на този свят вече ги няма всички протагонисти (бел. ред. – централни, основни фигури), обществени организации и лица, свързани с въпросното събитие, и няма да има засегнати от тяхното пълно и истинско осветляване.

Октомврийската революция се оказа една обикновена операция с голям успех на германското военно разузнаване. Същото касае и събитията около 10 ноември 1989 година. За какво става дума?

След 1944 г. у нас, а след 1945 г. и в други европейски страни от т.нар. социалистически блок, бе установен комунизмът, или по-скоро развитото социалистическо общество. Но още е в началото на 80-те години вождът на италианските комунисти написа в своя книга, че комунизмът е изчерпал всичките си възможности и трябва да бъде демонтиран.

И комунистите тръгнаха да демонтират системата, защото виждаха, че ако не го направят, това ще доведе страните им до гибел. Водач на цялата работа стана съветският лидер Михаил Горбачов заедно със сравнително по-млади ръководители от екипите, управляващи социалистическите страни. Сред тях беше и нашият Андрей Луканов.

Развръзката за краха на системата дойде след дълги преговори на борда на един американски крайцер, закотвен в един от заливите на остров Малта. Там Горбачов подписа капитулацията на комунизма и края на Студената война. Според нея страните от бившия социалистически блок в Европа буквално се предадоха. И изразиха съгласие да преминат в общество с пазарна икономика, многопартийна политическа система и пълни човешки свободи, каквито има на Запад.

Куриозното е, че още не знаем тайните клаузи в този договор. Но за тях можем да съдим какви са от всичко онова, което се случи през изминалите вече 28 години. Едно от тях е, че капитулацията на комунизма и най-вече на СССР, не беше безусловна, като тази на Германия през 1945-а. И нямаше как да бъде така, щом Съветският съюз запазваше своя могъщ ядрен потенциал. Руснаците всъщност оставаха с 15 000 ракети – наземни и подземни, кораби, самолети, с които можеше няколко пъти да унищожи Америка и Западния свят. И нещо много важно трябва да е имало в тази капитулация – специално САЩ са се съгласили политическата власт, която имат младите ръководители на бившите вече соцстрани, да им се позволи да я трансформират и в икономическа и така да станат бъдещите капиталисти. Опозицията пък да бъде контролирана и създадена от самите комунисти.

Нима това не се случи при нас, нима не го видяхме и усетихме? Ето така се започна – в различни страни по различен път. Изключение беше Румъния, където трябваше да се изиграе театър, защото Чаушеску не беше съгласен като Тодор Живков да сдаде властта на по-младите по този начин. Затова и последва публичната му екзекуция.

В България нещата минаха доста по-кротко – на един пленум в сградата на днешния НИМ Тодор Живков беше свален от всичките си постове – държавни и партийни. На негово място и на местата на приближените му дойдоха точно средното поколение кадри комунисти. Някои от тях, за разлика от партизаните от старото Политбюро – често с трети клас образование, имаха по 1-2 висши образования и знаеха по няколко езика.

Най-трудно беше да се сформира новата политическа система – тя трябваше да обхваща от крайно ляво до крайно дясно, да се създадат съответните партии. Не можаха да се възстановят повечето стари партии до 1944 година, тъй като доста от членската им маса бяха или избити, или вече починали. Малкото останали хора от типа на земеделците Милан Дренчев и Йосиф Петров или социалдемократа д-р Петър Дертлиев не ставаха за сериозна работа – много им бяха годините. Макар и силни оратори, това не беше достатъчно. Затова бяха формирани партии от банката кадри на Държавна сигурност.

Там почти всички бяха клиенти на Първо, Второ, Трето, Четвърто, Пето и Шесто управления – беше им позволено да излязат на политическата сцена. Повечето бяха лесно контролирани хора не само с досиетата си, но и с някои неща, които са правили през годините, и за което имаше останали хиляди документи. Тези, които не слушаха, си изпатиха почти веднага.

Най-важният въпрос днес е какво стана с надеждите ни отпреди 28 години, случи ли се това, което хората искаха, и за което скачаха и мечтаеха? За съжаление, никога в човешката история мечтаното, за което си скачал и проливал кърви, не се е сбъдвало напълно. И при нас не се сбъдна. Но не може да се отрече, че България днес е плуралистична европейска страна, че в нея има многопартийност, има промяна във властта – и тя е само след избори. При нас никога след 1989-а не са ставали военни или други преврати. Позволена е частната инициатива, макар и силно ограничавана от куп лицензионни режими.

Оценката си за промяната българите дават, като отварят хладилниците си. Убеден съм, че повечето хора сега могат да се похвалят с пълни хладилници. За съжаление, обществото ни днес е тотално разделено, както се полага в едно капиталистическо общество. При нас обаче се случи много рязко – по латиноамерикански. Има хора, чийто хладилници са пълни, и в петък вечерта палят колата и заминават на вилата си, която за едни е на Бяло море, за други на Черно море. Най-важното в случая е какъв е процентът на тези хора и какъв е процентът на другите – бедните. Добре ще е социологическите агенции да отговорят на този много важен въпрос.

Другият важен извод, който трябва да се направи за Десети ноември, е – защо мечтите на българина бяха прекършени. Разбира се, не може всеки българин да е популист. Просто, защото няма как всичко да тръгне по мед и масло след 45 години тоталитарен строй. Българинът и без това на политици не вярва. Това е и правилната позиция. А политиците днес мислят преди всичко за себе си. Те влизат в политиката като Стефан Стамболов след Освобождението – с два продънени джоба, а излизат пак като него – със 144 хиляди златни лева. Това хората го виждат и затова са отчаяни, дезинтересирани, ядосани. Докато не се създаде такава средна класа, която да е сравнително добре задоволена, да е натрупала известни богатства, а децата им – учили в престижни университети в страната и чужбина, да се върнат и да поемат управлението, нещата ще изглеждат лоши. Когато това стане, тогава ще може да се отделя повече внимание за обикновените трудови хора. Много неща могат да се направят – те се виждат, но на никого не му стиска да го стори. Първо, защото не знаят как, и второ, защото се ограничиха възможностите за крадене.

Ако се поогледаме, ще видим и какво стана със знаковите лица на демокрацията. Тези от ляво до един са били млади партийни и комсомолски секретари до 10 ноември. За тях партията се погрижи и ги задържа при себе си. Онези от опозицията пък са лица първоначално от ДС. Имаше и комични моменти. Спомням си, как моя милост останах в БСП. Веднъж ме спря един генерал от КДС, който не знаеше, че съм бил разузнавач, и ми казва: „Мислех, че ти си наше момче, а се оказа, че не си. – Защо? – го питам, а той отговаря: Защото не си в СДС.“

Тези хора от тайните служби манипулираха десните партии, разбиха СДС, когато то стана опасно, и сега дясна опозиция не може да се създаде. Днес, колкото и да казват, че ГЕРБ е дясна партия и Бойко Борисов е десен, това не е вярно. По-скоро те са центристи, нещо, което най-много ни липсваше преди десет години, и Бойко запълни тази огромна празнина. Жалкото е друго, че нямаме училище за политици. Оказа се, че всеки, който не го мързи, може да стане политик. Става един телевизионен водещ и казва: „От утре минавам в политиката“. След него на хоризонта се появява и друг – той пък е продавач на гориво и лекарства и вика: „Писна ми да продавам лекарства и гориво по-евтино, отколкото ги купувам, затова ставам партиец, влизам в парламента и ставам политик, ще кова законите, които на мен ми харесват.“

Ако имаше училище за политици, списъкът щеше да бъде друг и в него със сигурност щеше да има модерни политици, визионери – такива трябват на България. Но макар и не всички да са съгласни, ще трябва да признаем – след преврата на 10 ноември 1989 г. България все пак тръгна по правилния път. Път с огромни лъкатушения, но слава Богу, без големи крачки назад. Повечето са встрани и напред. А за да се радва българинът на пълен хладилник, трябва да е готов и на жертви. Е, това е най-трудното.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (42)

 1. Труд сериозно е зациклил на теми отпреди 30 години и това е. Кво да очакваш от платена руска медия на която новите новини се пращат от руската агенция, мненията са на купени „професори“, а коментарите се попълват от руски тролове в масата си. Опровергайте ме.

  1. Е, все пак е годишнина неква….
   Но коментарът ти, все едно светът започва от вчера приляга на един олихофрен.

  2. Каква руска медия, бе? „Труд“ е притежание на Делян Пеевски и по цял ден ни залива с пропаганда в полза на ОПГ ГРОБ. А Божидар Димитров е най – обикновен продажник и селтак. Готов да продаде и майка си за няколко гроша повече. Даже не искам и да му чета изхожданията! А беше уважан човек. Поредното доказателство, че никога не е късно да станеш за резил!

   1. Трябва да си сляп или ограничен, за да не виждаш, че в Труд пробутват непрекъснато опорните точки на Москва, при това не особено интелигентно. А че е на Пеевски не е противоречие. Да си припомним колко пари дължи набедени бизнесмен на руснаците.

   2. Трябва да си сляп или ограничен, за да не виждаш, че в Труд пробутват непрекъснато опорните точки на Москва, при това не особено интелигентно. А че е на Пеевски не е противоречие. Да си припомним колко пари дължи набеденият бизнесмен на руснаците.

  3. Това е нов тролски похват на крадливия соросоид.
   Публикува русофобски коментари под откраднатото име на коментатор защитаващ братска Русия от ганьовски хули и омаскаряване.
   С което се потвърждава постоянния натиск на платените соросоидни тролове върху свободата на словото в България

  4. А вземете да се разберете, чий е “Труд”, щото това е най-важно. Какво е написал човека няма никакво значение, нали? Аз обаче чух, че Ал Кайда, Ким Чен Ир и Рептилите дата пари на Труд!

  5. Руските тролове леят помия по всички медии. Ти само Труд ли четеш?

 2. 93% от производствените мощности вече не съществуват благодарение на САЩ, Израел и ЕС. За това мизерията стана трайна за народа. Преди 28 години нямаше безработни, нямаше гладни, нямаше хора без дом, клошари нямаше, никой не мизеруваше.

  1. „Социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина – недоносче.“

    1. Прав Сте. БКП мутира в БСП, СДС, ДПС, БББ, НДСВ, ГЕРБ, ББЦ, Атака, АБВ, ВМРО, …

     1. Лошото е, че.сестринските партии в еп не са по читави.

 3. На оня свят като ви окачат на ченгела ще е късно за разкаяние.

 4. Жив и здрав да си професоре! Винаги те гледам и чета с удоволстие. Даже грапавият ти език ми допада, защото съм българин, мама му стара!

 5. Демографският срив и милионите неродени деца никой не ги брои!
  Милиони деца не се родиха, за да могат родителите да са в средната класа и да осигурят образование, учебници по новите програми, не-безплатните лекарства за обикновена настинка на единственото дете!
  Това не е ли част от цената на полу-пълния хладилник?!

 6. ВЕЛЕМИРЕ. Доказваш че си от тези 80% ДЕБИЛИ.Парите бяха изнесени с куфарчета на бахамите и сейшълите.СЪЩИТЕ КОМУНИСТИ, СЕГА СА КАПИТАЛИСТИ.НЕ ПРАВЯТ ИЗКЛЮЧЕНИЕ И ГЕРБ.НО НЕ ЗАБРАВЯЙ И КАКА КУРИ-СИНЯТА КОМУНИСТКА.

  1. Ти не забравяй, че съвета на европата подкрепяше тези комунисти…

  2. Точно така е. Това го знаят всички, за това пише и Божи Димитров, ама троловете нямат време да четат. На тях им се плаща за брои коментари.

 7. С глупци не се спори, кямо ли да се опровергават тъпо-лъжливите им твърдения. А статията е пълна с наивни, неверни твърдения, с повърхностни и съмнителни изводи.смешно е да се приписват на спецслужбите мизерията и предателствата на политическата банда, ако на ДС е било възложено да спретне политическа класа, щеше да е на поне три нива по-свестна и най-вече родолюбива.

  1. Да, от ДС наистина са големи родолюбци, ама руски.

   1. Хахаха, путин пак се е гаврил с дупенцето ти…

  2. Знам със сигурност, че бкп поръчваше на свои членове да поведат сдс. Дали ся са работели заедно с дс ченгетата та да изберат марков и сие… можеш сам са си решиш.

  3. Свестна от ченгета? Ти какви хапчета пиеш? Че авторът нали и той е ченге и той ли е от свестните?

 8. Въпрос към Гоце по повод твърдението му : – “ Да, от ДС наистина са родолюбци, ама руски“… Ако родолюбците (към доларите) бяха американски, това по- различно ли е ??? … Въобще разните политолози и бг умници, не е ли време да формулират ЩО Е РОДОЛЮБЕЦ, и има ли такова животно сред 10-то септемврийското политическо стадо ??? … Другото е дрън- дрън !

  1. Разлика има и то голяма. Тя е в две направления. Първо САЩ са фактор в нашето развитие от 1989 насам, а Русия още от 1774. Така че тя носи несравнимо по-голяма отговорност. И конкретно САЩ не са организирали преврати, политически убийства и чистки на наша територия като Москва.
   Другият, може би по-съществен аргумент е, че Русия е изостанала държава, както социално, така и икономически и като ни владее налага своите изостанали модели у нас. Ако САЩ ни владее те налагат по-съвременни модели, което е в полза не само на управляващата класа. Доказателство за това е разликата между страните в Европа владяни в миналото от Австро-Унгария и от Османската империя. Дори в Полша земите владяни от Германия и Австрия са и до днес по-развити от тези владяни от Русия, въпреки, че исторически погледнато това владение не е траело много дълго. Ще попиташ сигурно защо не сме самостоятелни- никой да не ни владее. Това би било чудесно, но едва ли възможно. Остава ни да се присламчим към някой, който има ясни правила и ги спазва. Русия не е от тях.

 9. Съвсем се побърка този човек. Почва с Октомврийската революция и според мен правилно казва, че трябва да минат 100 години, за да се даде някаква що годе прилична оценка. След това обаче, с един замах смело зараздава оценки на събития случили се съвсем наскоро. Чужд е той за народа ни, колкото и да му се иска да се представи за наш, „мама му стара“.

 10. Само да отбележа, че коментара с име „Вал“ по-горе не е писан от мен. Очевидно соросоидната гнида краде имената на постоянните коментатори . Същото забелязвам и за утвърдения коментатор с име „Велемир“.
  Не че съм учуден, защото кажете ми къде соросоидната напаст не краде, лъже и омаскарява ?

  1. Истински комунисте и истински руски троле. Ами погледни матушката ти и ще си отговориш на този въпрос. Там живеят най много милиардери в света . Те всичките за 20 години как натрупаха милиардите.

 11. Хладилникът празен, джоба празен, но свинефермата герб краде над 20 милиарда всяка година. Парцала Борисов вчера рече, че външния дълг намалявал, за това искали да му съборят правителството. Външния дълг на България над 35 милиарда евро, 2/3 от него натрупа парцала Борисов и открадна парите с аверите си. Догодина още няколко милиарда ще теглят и ще се хвалят с някакъв излишък. Лесно е да заложиш в бюджета преизпълнение , а после да крадеш парите и да се хвалиш с излишък който никой не вижда, защото потъва в офшорните сметки на бойко и аверите му.

  1. По времето на Живков външният ни дълг беше по-висок спрямо производителността. И най-вече спрямо постъпленията ни във валута. А дълговете ни бяха във валута. Така че не лъжи, а се ограмоти малко като даваш мнения по икономически въпроси.

 12. Ама то и след сто години може да бъде дадена погрешна или манипулираща преценка на събития станали преди тези сто години!

  Не можах да прочета дори до средата статията,защото още в началото Божо почна с лъжите!
  Например,твърдението,че германското разузнаване е провело…Октомврийската революция е малоумна лъжа! Заслугата за успехът на тази Революция си е изцяло на Ленин и аверите му. Историята винаги се движи от силни и властни хора. Те самите са Историята!

  Вярно е че Чаушеско не искаше да даде път на младите във Властта,но беше екзекутиран не затова,а заради извратената си и психопатологична политика към румънският народ. Например,след като забранява абортите,задължава всяка румънка всеки месец,(!),да ходи на преглед на гинеколог. И ако е забременяла е била задължена под страх от репресии,да роди! Зер,на Чаушеско са му били нужни евтини работници. Естествено,че румънците ще откачат е ще го разстрелят с наслада дори.

  1. Съмнявам се много читатели да се съгласят с тебе..

   1. Ти ли се съмняваш или пАсолството?

  2. Това че набеденият професор чете историята, както дяволът евангелието, не значи, че ти разбираш нещо от история или, че си прочел една историческа книга или си стъпил поне веднъж в библиотека. То само с дращене по форуми,четене на руски сайтове и дискусии на чашка не става.

 13. Bozho mozhe da ne znae tcelata istina, ala poleka-leka rabotite izlizat na svetlo . Za manipulatorite I dushmanite na coveshkia Svoboden Duh ostava samo edno – pokaianie I otvrashtane ot nechistite si dela !

 14. Той не е ПРОФЕСОР не го ли разбрахте , а и самия той го каза че не е , какво е това слагачество мамаму стара.

 15. Към Александров. Да различно е сравни бившите
  ГДР и ФРГ; Северна и Южна Корея; България и
  Турция;нещо повече сравни Гърция , която филтруеа
  с Русия и е На дотации и Турция верен съюзник на
  USA , която вече успешно им се противопоставя.
  Сравнявай Александров сравнявай !!!!!

  1. Понеже виждам, че си прост и не си разбрал статията, да ти дам хинт – защо в гдр имат носталгия по миналото и гласуват за партии антипод на меркел.

   1. Много просто: защото е пълно с руски тролове като тебе

   2. Единственият в Германия, който има носталгия по ДДР е посланикът на матушка расия

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.