Ходжите на Анкара шпионират в Германия

Снимка: Архив

Турски ходжи в германски джамии явно шпионират привърженици на Гюлен и пишат доноси до Анкара. Могъщата религиозна организация „Дитиб”, която поддържа повечето джамии в Германия, отрича да е замесена. Но така ли е?

Осман Есен всеки ден разговаря с хора, които изпитват страх. Есен е председател на Сдружението за ангажирано гражданско общество в Германия – организация, която е близка до движението на Гюлен и защитава интересите на онези мюсюлмани, които са последователи на живеещия в изгнание турски проповедник.

Много хора се оплакват на Есен, че ходжите в джамиите ги подслушват и шпионират, а информацията си предават директно на турското правителство. Според турския президент Реджеп Ердоган последователите на Гюлен всъщност подкрепят една терористична организация. Както е известно, турските власти смятат, че тъкмо Гюлен е бил в дъното на опита за преврат на 15 и 16 юли 2016 година.

В резултат от доносите, обяснява Есен, привържениците на Гюлен при влизане в Турция често пъти се оказват с конфискувани паспорти и не могат повече да напуснат страната. В много случаи властите дори арестуват такива хора, а нерядко и конфискуват имуществото им. Турските власти съумяват да санкционират дори онези последователи на Гюлен, които не смеят да се върнат в Турция, наказвайки техни роднини в страната. „Мой роднина беше уволнен от държавната си служба без никакви аргументи и без съдебен процес”, обяснява Есен.

Фолкер Бек от Партията на зелените смята, че шпионирането на привърженици на Гюлен в Германия е незаконно. По жалбата му, внесена още през декември 2016 г., все още вървят разследвания. Всичко става толкова бавно, че част от заподозрените в шпионаж вече успели да се измъкнат и да се укрият в Турция.

На 15 февруари обаче прокуратурата в Германия най-сетне показа зъби. Претърсени бяха жилищата на четирима ислямски проповедници и бяха иззети доказателства. Говорителка на прокуратурата каза, че иззетите документи, компютри и мобилни телефони тепърва ще бъдат анализирани. Арести засега няма. Води се разследване срещу четирима души, които събирали информация за привърженици на Гюлен и я предавали на турското генерално консулство в Кьолн. Прокуратурата допуска, че става дума за деянието „тайна агентурна дейност”, наказуемо по чл. 99 от Наказателния кодекс.

Според контраразузнаването само в провинция Северен Рейн-Вестфалия 13 ходжи са докладвали в Анкара за привърженици на движението на Гюлен. На турската религиозна служба „Дианет” са били предадени имената на 33 лица и 11 образователни институции в Германия, които явно са били подлагани на незаконно наблюдение.

Могъщата организация „Дитиб”, която в Германия се застъпва за правата на мюсюлманите и отговаря за стотици джамии и за ходжите в тях, официално отрича каквото и да било участие в шпионската дейност срещу привърженици на Гюлен. Но „Дитиб” е пряко свързана с „Дианет”, а заподозрените ходжи са под шапката на „Дитиб”. В своите джамии в Германия „Дитиб” обединява близо 900 ходжи, които обаче са турски държавни служители. Германската общественост многократно е критикувала факта, че ходжите в германски джамии всъщност се подбират и заплащат от Анкара.

(БГНЕС)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Скоро немски депутати пак ще обикалят кат бити псета оградите на инджирлик…

  2. Я кажета нашите ходжи на кого се кланят, колко клана са, кой им плаща и за кого работят ? И те не са чистички като сълзица. Посочете тяхното финансиране, контакти, обнародвайте от кого получават помощи, в какъв вид, количество и не са ли в противоречие на Българската държава и народ .!.

    1. прав си пич, но ситуацията е различна.
      в германия се лижат зaдниците на радикалните мюслита и се поощряват „борците за свобода и демокpация“ на всички нива… Тази акция е просто политическо заиграване преди изборите….

  3. Глупости. А доказателства има ли НЕ! То и Саддам уж имаше атомни оръжия !!!! Сега е редно турците от своя страна да погнат съюза Конрад Аденауер в Турция, където обитават по вече от полувината от немските агенти от БНД!

    1. че защо не сте ги погнали до сега бе?! немското говедо знае единствено остена!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.