Ходом марш към урните - как да гласуваме в неделя

Централната избирателна комисия препоръчва гласоподавателите да дадат вота си за президент и вицепрезидент по-рано в неделя, а не да изчакват да наближи краят на изборния ден. Причината за призива е, че често избирателите гласуват в последния момент и се натрупват сериозни опашки пред урните, което затруднява целия изборен процес.

За първи път гласуването на изборите у нас е задължително. Санкцията за негласуване е заличаване от избирателните списъци. Това може да стане само ако избирателят не упражни правото си на глас на два последователни избора от един и същи вид.

Негласуването може да бъде извинено и с документ, който удостоверява, че избирателят е имал уважителна причина да не гласува - болест, отсъствие от страната, служебна заетост. Задължителното гласуване не важи за хора с увреждания и възрастни, които са над 70 години.

За първи път в бюлетината за избор на президент и вицепрезидент ще присъства и опция „Не подкрепям никого“.

На предстоящите избори право на глас имат 6 834 278 българи, съобщиха от ЦИК.

 

Ето и няколко важни неща за изборният ден:

Изборните секции отварят в 7 ч в неделя.

При влизането в секцията гласоподавателят се легитимира пред член на комисията с личната си карта. След проверка на данните избирателят се вписва в два отделни списъка - за президентския вот и за участие в националния референдум.

Ако не сте вписани в избирателния списък за гласуване, но имате право да гласувате, можете да поискате да бъдете вписани в допълнителната страница на списъка. При отказ от СИК са длъжни да предоставят писмено решението си, което можете да обжалвате пред районната избирателна комисия.

Член на СИК е длъжен да съобщи на избирателя, че има право да даде вота си и за допитването. Участието в него не е задължително.

Бюлетината за референдума се дава в непрозрачен плик, а на тази за избор на президент и вицепрезидент се слага печат и се подава на избирателя.

Гласуването на президентските избори става с отбелязването на „Х“ или „V“ със синя химикалка в кутийката с номера на избрания кандидат. Бюлетината се сгъва, така че вотът да остане във вътрешността й и да остане скрит.

За националния референдум се гласува отново със знак „Х“ или „V“ с химикалка, пишеща със син цвят, върху квадратчето с избрания отговор на въпроса - „ДА“ или „НЕ“. Не е задължително да се отговаря на всички въпроси в допитването.

Гласуването става само в отделеното за това помещение. Не се допуска придружител с избирателя по време на отбелязване на вота.

Гласуването с посочен от избирателя придружител се допуска, когато избирателят е с увредено зрение или със затруднение в придвижването. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител.

Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгънатата бюлетина с вота за президент на член на СИК и следи дали номерът върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това се пуска в прозрачната урна.

След като е дал вота си, гласоподавателят се подписва в избирателния списък и в списъка за гласуване в националния референдум, получава обратно документите си и напуска помещението.

При разписване с друг цвят химикал, различен от син, или при отбелязване на друг знак, различен от „Х“ и „V" бюлетините стават недействителни.

Ако избирателят излезе от стаята за гласуване, без да е прегънал бюлетината за избор на президент или без да е сложил тази за референдума в непрозрачния плик, вотът му също става невалиден.

Всеки гласоподавател има право на една бюлетина за избор на президент и вицепрезидент и една за националния референдум. Членовете на СИК нямат право да предоставят втора.

В случай че избирателят допусне грешка в бюлетината и съобщи на членовете от комисията, може да му бъде предоставена нова. Старата се отбелязва с надпис „СГРЕШЕНА“. Тя се подпечатва с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и от друг член на секционната комисия. Сгрешените бюлетини се описват в протокол.

Секциите затварят в 20.00 ч. Времето за гласуване може да се удължи най-много с един час - до 21 ч, само ако пред секциите има хора. В такъв случай председателят на СИК събира личните карти на тези избиратели и комисията изчаква само те да дадат вота си.

През целия ден видеокамерите в секциите (ако има такива в училищата, които се ползват за изборите) трябва да са изключени.

Застъпниците на различните политически партии трябва да следят за реда на изборния процес. Те нямат право да разговарят с гласоподаватели.

Забранено е да се изнасят избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение и предварително да се раздават изборни книжа.

Не се разрешава и заснемането на начина на гласуване с мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника.

 

Българите зад граница дават вота си на 325 места

Изборният ден за българите зад граница започва в 7.00 ч местно време и приключва в 20.00 ч. Сънародниците ни могат да гласуват в избрана от тях секция в страната на пребиваване, независимо дали са подали предварително заявление за гласуване. Те се вписват допълнително в избирателния списък.

В чужбина ще има 325 секции в 71 държави, като само във Великобритания ще бъдат 53, а в Турция и САЩ - колкото е лимитът от 35.

Правото си на вот на 6 ноември могат да упражнят български граждани, които са навършили 18 години към деня за гласуване, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. За да участват в референдума , българите зад граница трябва да имат постоянен адрес в България към 8 август 2016 г.

 

В „Младост“ избират и районен кмет

На 6 ноември жителите на столичния район „Младост“ ще гласуват с три бюлетини: за президент, районен кмет и референдум. Гласуването ще става в една секция, като от ЦИК са разкрили общо 125 на територията на района.

Право на глас в „Младост“ имат 88 882 души. Единственото условие, за да дадат вота си за кмет, е да живеят в района най-малко от шест месеца.

До частични местни избори в един от най-големите столични райони се стигна, след като през август районният кмет д-р Цвета Авджиева подаде оставка по настояване на градоначалника на София Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България