Холандия е шампион по зарядни станции

Една от бързите зарядни станции в София се намира на Околовръстния път в района на квартал Младост.

Пътуването с електрическа кола в Европа изисква прецизно планиране

В България и Румъния има средно 1,2 зарядни станции на 100 км

Ваканционно пътуване из Европа с електрически автомобил може да донесе редица приключения във връзка със зареждането, особено в определени дестинации. Един поглед върху зарядната инфраструктура показва, че всеки маршрут трябва да се планира много внимателно, за да няма неприятни изненади и необходимост от извозване с пътна помощ поради празна батерия.

Тежките задръствания на магистрали в горещината са „капан“ за електромобилите.

В България и Румъния се откриват средно по 1,2 зарядни станции на 100 км. За сравнение в Португалия на 100 км има средно само 0,3 зарядни станции на 100 км, а в Испания – 1. Най-бедна на зарядни станции изглежда Литва само с 0,1 на 100 км пътна мрежа. Най-развитата инфраструктура се намира в Холандия, където на 100 км са инсталирани 84 зарядни станции. Швейцария също е много напред с материала с 51 станции на 100 км.

От средиземноморските дестинации най-благодатна за пътуване с електромобил е Франция, където могат да се намерят 7 станции на 100 км, докато в Италия са 5 на 100 км. В тези две държави концентрацията на зарядни станции е по-гъста в северните райони. В много италиански градове електрически коли се допускат в забранени зони за конвенционални автомобили и могат да паркират безплатно.

В Европа най-много зарядни станции според километрите пътна мрежа има в Холандия.

Внимателното планиране на маршрута дава възможност за безплатно зареждане в някои точки като големи търговски центрове и супермаркети. Това са подходящи места за комбинирано спиране – почивка, шопинг, забавление и зареждане на батерията без заплащане. Навсякъде из Европа повече зарядни станции има около големите градове, а все повече хотели предлагат безплатно зареждане за електромобилите на своите гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили