Холандия се отказва от софтуер за смятане на гласовете

Холандското правителство обяви, че се отказва от използването на компютърен софтуер за изчисляване и предаване на резултатите от парламентарните избори на 15 март след съобщения, че системата лесно може да бъде пробита от хакери, предаде АП.

В писмо до парламента вътрешния министър Роналд Пластерк посочи, че не може да бъде позволено да има съмнения за резултата от вота, заради което изчисленията в общинските и областните избирателни комисии, както и на национално ниво, ще се смятат на ръка.

Това стана, след като холандски киберексперти изброиха поне 25 уязвими точки в настоящата система за преброяване. При нея софтуерът за изчисляване и предаване на данните се изпраща на компактдиск до комисиите, които обаче имали стари компютри, свързани с интернет, които не били с достатъчна киберзащита.

Запазва се първата част от вота, в която гласоподаватели маркират избора си с червен молив на хартиени бюлетини, които после се броят ръчно в избирателните секции. Според изоставената в сряда система тези резултати отиват в общините, където се обработват със специализиран софтуер. Същата програма ги пресмята на областно ниво, а след това и на национално. Сега на всеки етап сметките ще се правят на ръка.

“Има признаци, че Русия, например, може да е заинтересована от нашия избирателен процес, така че ще трябва да се върнем към добрата стара хартия и молива”, каза Пластерк.

През 2009 г. Холандия се отказа от машинното гласуване заради опасения от хакерска намеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа