Холандски кораб проучва климата у нас

За втора поредна година Pelagia идва в българските води на Черно море за изследвания

Модерният кораб, за който Министерството на транспорта обяви поръчка, ще трябва да маркира корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав от устието на р. Тимок до Силистра.

Холандски научноизследователски кораб ще изследва климатичните промени в Черно море, станали през последните 20 000 години. Данните от българската акватория ще послужат за подобряване на моделите на съвременните изменения на климата.

Корабът Pelagia, който плава под знамето на Кралство Нидерландия, ще извършва океанографската си експедиция в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на страната. Определеният период за това е от 27 март до 5 април, съобщиха от Министерския съвет.

Освен по изследванията за климата екипът ще работи и по още една свързана научна програма, разработена от холандски институти.

Тя има за цел изследване на микробиологичните съобщества и техните трансформации, породени от климатичните промени. Дейностите по реализацията на разработваните програми се финансират изцяло от Netherlands Organisation for Scientific Research.

Корабът Pelagia получава поредното разрешение за проучвания в родни води. Миналата година той бе у нас също за работа по двете програми, а през 2015 прави океанографска експедиция във връзка с реализацията на проект по програмата PHOXY.

Основна цел на този проект е да се проучи взаимодействието между химични елементи като фосфор, желязо, манган и въглерод в различните окислително-редукционни слоеве, динамиката в тези слоеве и зависимостта им от влиянието на богатите на кислород води от Босфора и големите северни реки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България