Холандците избират нов парламент

Гражданите на Холандия избират в сряда нов парламент.

Близо 13 милиона холандци ще се стекат към изборните урни в страната, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40 на 100 от тях още не са решили за кого да гласуват. Проведените социологически проучвания подсказват, че в Хага ще има правителствена смяна – според прогнозите управляващата до този момент голяма коалиция на десни либерали и социалдемократи ще претърпи тежка загуба.

С оглед на предстоящите по-късно тази година избори във Франция и Германия Европа гледа с интерес и известна тревога към „Партията на свободата“ на Герт Вилдерс. Десният популист изгради кампанията си на база реторика срещу исляма, миграцията и ролята на ЕС.

Според най-новите проучвания обаче Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с три процента пред крайнодясната популистка "Партията на свободата", информиа БНТ. Само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

Очевидно холандците одобряват действията на своя премиер спрямо Анкара и той печели все повече симпатии. В понеделник големите вестници в Холандия осъмнаха с по цяла страница реклама на Рюте, с негова снимка, под която пише "Марк, висок 1,93, ерген, простестант". Ако Народната партия за свобода и демокрация остане най-голямата в парламента, Марк Рюте за трети път ще бъде премиер на страната.

От съображения за сигурност Герт Вилдерс беше ограничил до минимум публичните изяви по време на кампанията, но спадането на доверието към него, го принуди да приеме дебат с Рюте и да излезе сред хората. Все пак повечето холандци не вярват, че Партията на свободата може да стане първа политическа сила в страната.

28 партии участват в изборите. Очаква се между 12 и 14 партии да си поделят 150-те депутатски места. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия. Холандците ще гласуват в сряда с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа