Хомеопатията е силен съюзник в борбата със стреса

Дотолкова сме свикнали със стреса, че едва ли не го приемаме просто като една неизменна част от всекидневието. Нещо като „данък”, който плащаме за плюсовете на съвременния начин на живот. И действително можем дълго да живеем така, без да се замисляме какво причиняваме на тялото и психиката си. Докато не се появят първите здравословни оплаквания. А ако отново си затворим очите за сигналите, които организмът ни подава, рискуваме да стигнем до плашещи диагнози като намалена фертилност, депресия, автоимунни процеси, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с теглото, нарушено мислене и памет и много други.

Стресът е полезен, но само в малки дози

Той е една нормална реакция на тялото ни – и физическа, и психологическа, към всяко изискване или заплаха от околния свят. Още в древността е изработена специална система от хормони, които се отделят при опасност, за да можем да оцелеем (да избягаме, или да убием съществото, което ни застрашава). Днес не живеем в пещери и не преследваме мамути, но нещата не са се променили и при хроничен стрес, хормоните, които постоянно се отделят, започват да ни увреждат.

Малките дози стрес (т. нар. еустрес) на практика повишават устойчивостта и способността ни да се адаптираме към дадени условия на живот. Какво се случва обаче, когато сме подложени на прекалено интензивни или продължителни стресови ситуации? До някакъв момент организмът се справя, благодарение на собствените си ресурси, но в крайна сметка се появяват физически и психични проблеми. В 21 век повече отвсякога сме изпълнени с чувство за несигурност и със съзнанието за всички реални и потенциални заплахи за живота и здравето ни. Нищо чудно, че според статистиката всеки четвърти има психични смущения (невроза, депресия и др.), автоимунните заболявания се превръщат в епидемия, все повече нараства групата на болестите, причинени от стрес.

За да се научим да реулираме нивата на стреса, трябва да си дадем сметка какъв е неговият постоянен източник в живота ни. И да сме наясно кои са симптомите, когато сме поставени под стрес. Те може да са изпотяване на дланите, сърцебиене, бързо говорене или ръкомахане... Всеки реагира по различен начин в зависимост от своето самочувствие и светоусещане, от моментното си състояние.

Бърз курс по самопомощ при стрес

Магнезият е основният минерал, който намалява състояния на стрес. Съществува лесна за изпълнение схема с минерални соли, която действа регулиращо на нервната система: сутрин - 5 таблетки Шуслерова сол №5 калиев фосфат, а вечер – 5 таблетки сол №7 магнезиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Комбинацията на двете соли помага за овладяването на ежедневния стрес. В самото начало на деня се чувствате бодри и заредени с енергия, а вечерта ви помага по-бързо да се отпуснете и да се радвате на спокоен сън.

Хомеопатията е ефективен начин да регулираме стреса. Ето кои са някои от най-популярните хомеопатични лекарства и как могат да ви помогнат, за да си върнете стабилността и баланса:

Нукс вомика D30, D1000 – това лекарство не случайно се е сдобило с името „лек за съвременния човек”. Помага при хроничен стрес, който води до повишена нервност и раздразнителност, с пристъпи на гняв, и при безсъние, причинени от прекалено много работа. Хората, които се нуждаят от лечение с него, лесно се забелязват: те са авторитарни, амбициозни, „състезателен тип”, водят заседнал начин на живот и се опитват да компенсират липсата на достатъчно почивка с кафе, цигари, алкохол и лекарства в опит да се поддържат работоспособни, въпреки преумората. Често имат здравословни оплаквания като запек, хемороиди, газове и подуване, високо кръвно налягане или стенокардия, провокирани от гняв. Ако водите подобен напрегнат начин на живот и забелязвате при себе си тези емоционални и поведенчески реакции, можете да регулирате стреса и да облекчите напрежението си с помощта на Нукс вомика D1000 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Това е високо хомеопатично разреждане на лекарството. Ако имате гореизброените физически оплаквания, ще ви помогне Нукс вомика D30 – това е по-ниско хомеопатично разреждане на лекарството.

Гелсемиум D30, D1000 – помага на типа хора, които подложени на стрес, буквално блокират. Изпитват силен страх и безпокойство преди изпит, говорене пред публика, интервю за работа, предстоща медицинска манипулация. Изправени пред очакващото ги те се „вцепеняват”, мисълта им става бавна, мудна, могат да забравят всичко и да изглеждат глуповато. Всеки може да попадне в подобни ситуации. Тези емоционални и поведенчески симптоми се повлияват успешно с Гелсемиум D1000. Хроничният стрес при този тип хора се изразява на физическо ниво в оплаквания от диария и често уриниране, треперене и изпотяване, повишаване на кръвното налягане от страх, главоболие в тила. В тези случаи може да помогне лечението с Гелсемиум D30.

Аргентум нитрикум D30, D1000 – помага в случаите, когато хроничният стрес, причинява страх и безпокойство, които се изразяват в следното поведение: човекът е вечно тревожен и забързан, говори прекалено бързо и несвързано под напрежение, изпитва много страхове, дори е силно суеверен, страда от панически атаки, клаустрофобия, страх от височини и др. Тези емоционални смущения и реакции успешно се повлияват от лекарството в разреждане D1000. Подложени на силен стрес, този тип хора редовно прекаляват със сладките храни. В резултат страдат също от стомашно-чревни неразположения като диария, подуване на корема (заради захарта, която ферментира в червата), оплакват се от често уриниране. Органите на храносмилателната система силно страдат, когато често изпитваме страх. Така че е възможно да има и състояния като синдром на раздразненото дебело черво, болест на Крон и др. Физическите симптоми и оплаквания се повлияват с лечение с Аргентум нитрикум D30.

Какъв е препоръчителният прием на тези лекарства? Дозировката на Нукс вомика D1000, Гелсемиум D1000 и Аргентум нитрикум D1000 е 2 пъти дневно по 1 доза (10 глобули) за 1 седмица. С всяка следваща седмица приемът се намалява по следната схема – 1 път дневно по 1 доза; после по 1 доза през ден; и накрая поддържаща доза в сряда и събота за дълъг период от време. А дозировката на същите лекарства в разреждане D30 е 3 пъти дневно по 1 доза за 1 месец, след което 2 пъти дневно по 1 доза за 2 месеца. Ако до 7 дни след началото на лечението няма подобрение, потърсете помощта на лекар хомеопат.

- За да елиминирате стреса е нужна цялостна промяна на начина ви на живот. Тъй като мускулите са неразривно свързани с нервната система, когато сте под стрес, използвайте всяка възможност да се раздвижите. Разтягането от типа на стречинга е изключително добро – в рамките на 15-20 минути успокоява нервната система. Можете да го направите и в офиса. Но още по-силен ефект ще има, ако се движите на открито. Практикувайте дихателна гимнастика или просто се разхождайте навън. Различни методи за релаксация, медитацията и йогата са също сред първенците в антистрес занятията.

- Оказва се, че подложената на стрес клетка се дехидратира. Така че едно съвсем елементарно действие ще ви помогне да си върнете баланса – пийте колкото се може повече вода!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве