Хората без работа не могат да фалират

Хората, които не са работили 12 месеца, няма да може да искат да бъдат обявени във фалит.

Няма да опрощават задължения за скъпи телефони и почивки

Обявяват граждани в неплатежоспособност при дългове над 7100 лв.

Занаятчиите без защита от кредитори

Хората, които не работят, няма да може да бъдат обявявани във фалит. Това гласи нов закон за несъстоятелност на физическите лица, който е внесен от служебното правителство в парламента.

Приемането на закона е част от ангажиментите, които сме поели с Плана за възстановяване и устойчивост, но проектът е написан така, че много малко хора ще могат да се възползват от него. Да бъдат обявени във фалит с цел да бъдат опростени част от дълговете им, ще могат да искат хора, които отговарят на редица условия. По-конкретно, хората трябва да имат дългове в размер над 10 минимални заплати (в момента това прави 7100 лв.), по които не са плащали поне шест месеца, както и да са добросъвестни длъжници.

Така автоматично хората със задължения под 7100 лв. няма да могат да се възползват от закова, а и условията за добросъвестност ще отсеят голяма част от длъжниците. Например няма да може да иска обявяване във фалит човек, който е работоспособен, но през последната година преди подаване на молбата за откриване на производството по несъстоятелност не е упражнявал трудова или друга дейност, която да му носи доходи, без основателни причини.

Първоначалният вариант на закона, когато беше пуснат за обществено обсъждане, предвиждаше хората, които са регистрирани в бюрата по труда, тоест търсят работа, да могат да поискат обявяване във фалит. Сега обаче от тази възможност са отрязани всички, които една година не са работили. А именно хората, които са останали без работа е по-вероятно да не могат да изплащат задълженията си и да поискат обявяване във фалит.

Друго съществено изискване на закона е през последните 5 години преди подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност човек да не е поел задължение по договор за заем или договор за покупка на стоки, който не е предназначен за задоволяване на негови или на членовете на семейството, които издържа, основни жизнени потребности и когато това задължение е явно несъобразено с имуществото и доходите му. Това означава, че ако човек е купил скъп мобилен телефон или е завел семейството си на почивка, няма да може да поиска обявяване във фалит, защото това не са основни жизнени потребности. Покупката на нова кола също може да се окаже проблем, защото съдът може да приеме, че за семейството на длъжик е  бил достатъчен и автомобил на старо.

При подаване на молба за обявяване във фалит длъжникът трябва да представи в съда списък на всичките си разходи на стойност над 500 лв. през последните шест месеца, предвижда проектът. И съдът ще трябва да прецени дали те са били за основни жизнени потребности на семейството му. Така покупката на всякакви луксозни стоки може да се окаже пречка пред започването на производство по обявяване в несъстоятелност.

В проекта е предвидена още една пречка пред длъжниците. Ако длъжник поиска от съда образуване на производство по несъстоятелност, но съдът прецени, че е харчил за ненужни неща, ще трябва да плати обезщетение на кредиторите за претърпени от тях вреди.

Занаятчиите, хората със свободни професии и тези, както упражняват търговска дейност също няма да могат да искат за бъдат обявени във фалит.

Разноски

Поне 3550 лв. за работата на синдика

Трябва да има 5000 лв.

Хората без пари веднага ще бъдат обявявани във фалит, но от това няма да печелят почти нищо.

Човек трябва да има поне 5000 лв. в пари и имущество (освен основното жилище, което не може да бъде продадено заради дългове), за да стартира производство по обявяване във фалит. От тези пари над 3550 лв. ще бъдат за синдика, предвижда новият закон за несъстоятелност на граждани.

Синдикът ще получава по една минимална заплата при съставяне списък на приетите вземания, извършване на опис на имуществото, изготвяне на план за погасяване на дълговете и изготвяне на сметка за разпределение. Плюс една минимална заплата на година. Това прави поне 3550 лв. за синдика. Освен това синдикът ще взима 5% от получените пари при разпродажба на имуществото на длъжника.

За да започне производство за обявяване в несъстоятелност, длъжникът трябва да има имущество, което да е достатъчно да покрие поне 30% от борчовете му. Тъй като фалит ще може да се иска при задължения над 10 минимални заплати, се оказва, че човек трябва да има поне 2130 лв. в пари и имущество, което да бъде продадено. Като се прибавят и парите за синдика, човек трябва да има поне 5000 лв., за да започне производство по несъстоятелност. Ако човек няма тези пари, съдът директно ще го обявява във фалит. Но в този случай длъжникът не печели почти нищо - ще трябва да мине 8-годишна давност, преди дълговете му да бъдат опростени. Сега тази давност е 10 години.

Становище на асоциация „Активни потребители“:

Правилата са твърде сложни и тромави

Изключва много хора

Предложените правила за обявяване в несъстоятелност са твърде сложни, смятат от асоциация „Активни потребители“.

Предвидените правила за обявяване във фалит са твърде сложни и тромави. Това гласи становище на асоциация „Активни потребители“ по внесения в парламента проектозакон за несъстоятелност на физическите лица. За обикновен гражданин би изисквало много усилия да подаде молба в съда без адвокатска подкрепа, което е още един допълнителен разход за длъжника.

От асоциацията са против ограничаването на хората, които могат да се възползват от закона – занаятчиите, хората със свободни професии, осъществяващите стопанска дейност, и тези, които не са работили една година.

Според потребителската асоциация предвидените възнаграждения за синдика са твърде високи за задължения близки до минимума от 7100 лв., за които законът може да се приложи. Минималното възнаграждение на синдика е поне 3550 лв. А като се добавят и 5% от разпродаденото имущество за синдика, ще се окаже, че възнаграждението за синдика може да надмине 50% от борчовете на длъжника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари