Хората не бързат с втората пенсия

Всеки десети е натрупал по около 20 хил. лв. за старини

Малки суми под 900 лв. имат българи, емигрирали в чужбина

250 договора през първия месец

Между 10 и 15 на сто от хората, които вече имат право на втора пенсия или скоро ще навършат необходимата възраст, имат натрупани по личните си партиди в частните пенсионни фондове между 17 хил. и 22 хил. лв. Това каза за “Труд” Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Наличието на около 20 хил. лв. в универсален пенсионен фонд дава възможност на осигурените да получават сравнително висока втора пенсия, например по 300 лв. на месец, в продължение на 5-6 години. Но повечето хора не бързат да започнат да взимат парите си за старини, показват данните на пенсионните фондове.

От 1 септември насам вече има жени, навършващи възраст, която им дава право да поискат от частния фонд втората си пенсия. През настоящата година, за да получат право на втора пенсия жените трябва да са навършили 61 години и 8 месеца. През септември обаче са сключени само малко над 250 договора за получаване на втори пенсии, каза Евелина Милтенова.

Пенсионните фондове очакваха да има много повече хора, които ще поискат парите си. Явно или хората не знаят, че може да получат втора пенсия, или не бързат да се пенсионират, а предпочитат да работят, допълни тя. Броят на хората, които ще получават втора пенсия ще нараства по-бързо през 2022 г., когато повече осигурени в частните фондове ще достигат пенсионна възраст.

За да получи право на втора пенсия от частен фонд, човек трябва само да достигне определена възраст, не му е необходим минимален стаж. Това означава, че хората може да получават втора пенсия, преди да получат държавната пенсия от НОИ. Но хората, които продължават да работят, предпочитат да не взимат парите си от частните фондове, а да продължат да се осигуряват. Така ще натрупат по-голяма сума и след края на трудовата им кариера ще взимат по-голяма пенсия.

Около 30-40% от хората няма да се пенсионират поне няколко години, след като получат право на втора пенсия, а ще продължат да работят, смята Евелина Милтенова.

Има и хора, които имат в личната си партида в частните фондове суми под 900 лв. Но това са предимно хора, които вече не са в България. Много от тях са емигрирали и от години не живеят в страната. Вероятно те никога няма да получат държавна пенсия от България, защото нямат необходимия осигурителен стаж.

Малки суми в частните пенсионни фондове имат и чужденци, които са работили в страната само няколко месеца. Например хора от Украйна, които са работили през лятото на морето, но въпреки че са чужденци работодателите им са внасяли вноски за пенсионно осигуряване.

Само 10% са пожизнени

Избират максималната сума от 300 лв. на месец

Зависи от наличните средства

Повечето жени избират вариант, при които ще получат парите си максимално бързо.

Повечето жени, които са сключили първите договори за получаване на втора пенсия, са избрали вариант, при който да получат парите си максимално бързо. Само 25 договора, или 10% от вече сключените, са за пожизнени пенсии, каза Евелина Милтенова, председател на БАДДПО.

Повечето жени се насочват към разсрочено изплащане на натрупаните средства за старини. При този вариант според наличните средства те могат да изберат колко години за получават втора пенсия и в какъв размер. В Кодекса за социално осигуряване има ограничение пенсията при разсрочено изплащане да не е по-малка от 15% от минималната пенсия на НОИ и не по-голяма от минималната. Т. е. при действащата през септември минимална пенсия от 300 лв., втората пенсия е можело да бъде определена в размер между 45 лв. и 300 лв., в зависимост от наличните пари в частните фондове и колко години човек иска да я получава.

Повечето жени, които вече са подписали договори за втора пенсия, са избрали вариант да получават максимално разрешената сума от 300 лв., за толкова време, за колкото стигнат парите им за старини.

Например избират да получават две, пет или например седем години по 300 лв. на месец. Това показва, че те искат парите си максимално бързо. Предпочитат да поживеят добре с тях през първите години от пенсионирането си, вместо да получават по-малка пенсия, но по-дълго време.

Мъжете трябва да почакат до 2024 г.

Намаляват несправедливо държавната пенсия с 9%

Настояват за 6% редукция

Първите втори пенсии на мъже ще бъдат изплатени през 2024 г.

Държавната пенсия на хората, които тази година започнат да получават втора пенсия от частен фонд, ще бъде намалена с близо 9%, гласят последните промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Но за хората, които ще получат втора пенсия през следващите години този процент на намаление на държавната пенсия ще расте докато достигне 25% през 2037 г.

Това намаление е въведено, тъй като вместо хората да бъдат осигурявани само в НОИ, част от техните осигуровки са отивали в частните пенсионни фондове. Затова държавната пенсия би трябвало да бъде намалена според вноските, които са отивали в личните партиди на хората в универсалните пенсионни фондове.

Намалението от 9% обаче не е справедливо, заяви за за “Труд” Евелина Милтенова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Причината за това са ежегодните вноски от държавната хазна, които се превеждат в НОИ за покриване на дефицита в държавното обществено осигуряване. Това са пари, събрани от данъци, включително и от хората, осигурени и за втора пенсия. Затова според изчисления на БАДДПО държавната пенсия трябва да бъде намалена само с 6%, за да може хората с втора пенсия да получат справедлива сума от НОИ. От Асоциацията продължават да настояват за промени в Кодекса за социално осигуряване, така че намалението на държавната пенсия да бъде справедливо за хората.

В момента само жени достигат необходимата възраст за получаване на втора пенсия. Първите мъже ще достигнат възраст за получаване на суми от универсален пенсионен фонд чак през 2024 г. Причината за това е, че според КСО, необходима възраст за пенсиониране на мъжете през настоящата година е 64 години и 4 месеца. А в задължителните частни фондове са осигурени хора, родени след началото на 1960 г. През 2024 г. необходимата възраст за пенсиониране на мъжете ще бъде 64 години и 7 месеца. И тогава първите мъже, осигурени и в частен фонд, ще достигнат тази възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения