Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Стопанска постройка и фураж изгоряха след запалване на сухи треви

Хората от Хитрино след трагедията: Това, което ни даваше хляб и живот, донесе смърт

Никога не сме смятали, че това, което ни дава хляб и живот, ще бъде смъртоносно, коментират след адската трагедия жители на Хитрино. Линиите тук минават през центъра на населеното място, в което живеят към 1000 души. Делят го на две и в събота северната част на Хитрино бе буквално срината със земята. Товарна композиция с 22 цистерни дерайлира преди жп гарата, а една, пълна с 60 кубика пропан-бутан, избухна и почерни Хитрино и страната. 7 души загинаха, овъглени и затрупани под отломки, 29 са ранените – затова днешният понеделник е ден на траур за България. А взривът и тътенът от него са толкова силни, че са чути на 20 км чак в Шумен.

Жителите на Хитрино преживели истински ад под черно небе, от което валели камъни в истинския смисъл на думата. В началото сънените хора мислели, че са разбудени от земетресение. После видели черния дим, който се стелел навън, летящите керемиди, винкели, парчета тухли и бетон във въздуха. Ударната вълна ги носила поне на 500 метра разстояние. В този радиус няма и къща със здрави стъкла, видя екипът на „Труд“. Огънят пълзял с бясна сила и поглъщал коли, дървета и сгради. Лумнали десетки огнища. Опожарени са къщи, заведения в центъра на града, магазини, офиси. Поне 50 са засегнатите и сринати сгради. Паркирани автомобили се стопили, останали са само черни скелети.

Страшно е било във фурната, съвсем близо до жп линията. Там една от жените, дошла да приготвя хляб, била само на 30 метра от взрива и бе открита овъглена на изхода.

„Беше ад, някъде не остана камък върху камък. На мястото, където влакът е дерайлирал, асфалтът се е надигнал над 1 метър“, обясняваше разпалено Седат Аптил след трагедията. Клисарят на Хитрино Манол Раденков (82 г.), който бие камбаната в селото, казва, че този път тя не е била нужна. Взривът бил толкова силен, че всички се събудили, къщите сякаш подскочили и после потънали в земята. А някои наистина са подскочили и са се сринали в мазетата си, както домът на Шенай Ахмед, която загуби съпруг и син след взрива (виж карето).

„Труд“ откри и човек, който е видял влака убиец. Хълми Ахмед (63 г.) е пазач в близката зърнобаза до линията и по това време бил на смяна.

„Влакът мина много бързо, после се чуха спирачки и последва лек взрив. После и втори, много силен. Тогава видях огнен стълб, висок към 100 метра. Само след минута-две от небето започнаха да валят камъни“, разказва изуменият охранител.

Още в ранната съботна утрин в Хитрино измежду спасители и полицаи се заговори, че влакът е летял със 100 км/ч. Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил сподели същото.

По данни на Министерството на транспорта на гарата в Хитрино влакът е трябвало да направи отбивка, за да освободи трасето за пътническа композиция. Тримата машинисти от влака с два локомотива вече са разпитани. Иззета е и лентата, която съдържа точна информация за скорост и движение.

Сега селото е призрачно пусто и тихо. До събота следобед тук-там се чуваха гласовете на плачещи от ужас хора. Всички бяха евакуирани. Повечето при близки в околните села, а 14 души в Кризисен център в Шумен. Жандармерия пази къщите от мародери.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.