Борисов в Брюксел: Ако гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центрове за мигрантите, дискусията в ЕС ще върви по-лесно

АПИ предупреждава шофьорите да карат внимателно, от неделя се очакват снеговалежи и силен вятър

Над един килограм канабис иззеха полицаи от Севлиево Задържан е 35-годишен мъж

ГДБОП неутрализирала 109 организирани престъпни групи

Пияна шофьорка нападна катаджия при проверка Жената пътувала с малолетното си дете

24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Хората от Югозападна България искат магистрала “Струма” и втора кабина в Банско

Хората от Югозападна България искат изграждането на магистрала Струма, развитие на икономиката и втора кабина в Банско. Това стана ясно по време на конференция за магистрала Струма в читалището на Симитли.

Ски центърът на Банско трябва да се разшири и да има втора кабинка, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него е недопустимо хората да чакат на огромни опашки и затова да отиват да карат ски в Австрия, Швейцария, Словения. Крайно време е този въпрос да бъде разрешен. Аз съм го обещал в предизборната кампания и искам да се изпълни, подчерта той. Банско има по-голям потенциал за развитие и магистрала Струма ще спомогне затова. Но трябва да се освободим от робството на притодозащитниците, които спъват развитието на България, обясни Каракачанов.

Димитър Русков от Национална коалиция “За да останат хора в България” връчи на вицепремиера декларация, в която се настоява за разширяване на ски центъра в Банско (текста на декларацията вижте по-долу).

Магистрала Струма ще скъси разстоянието до Банско и до него ще се стига по-бързо. Това е важно за развитието на ски туризма в региона, каза и бившият архитект на София Петър Диков.
Кметът на Банско Георги Икономов подчерта, че вече ще станат почти 10 години откакто се настоява за втори кабинков лифт на ски зоната на Банско.

Магистралата ще повиши интереса за инвестиции в региона, заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.
Пътят е значим за цяла Източна Европа, допълни Петър Диков. Според него летище София става на един час от Симитли. Това ще повиши интереса към общината за инвестиции, подчерта Диков. На територията на общината има четири минерални извори.

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Национална Коалиция „За да останат хора в България“

Преди 10 години Банско беше град малко познат за туризма и спорта. През 83-та година се изгради единственият лифт към връх “Тодорка” за Младежката универсиада. От тогава до 2001 г. нищо ново не се случи в областта на туризма там. В последните 15 години, благодарение на инициативата на местните хора, общинската власт, инвеститорите и концесионера “Юлен”, се изгради сегашната спортна и туристическа инфраструктура. Банско вече е национален зимен център, световна спортна и туристическа дестинация, наричана „зимната столица на Балканите“. Благодарение на Банско, България е на картата на световния ски спорт и зимен туризъм, което беше оценено в поредната класация на авторитетния британски вестник “Мирър”, който постави нашия курорт на 7-мо място в света, като предпочитана дестинация. Оказва се, че в чужбина туристи и медии оценяват това, което е направено в Банско, но за жалост това не се вижда от управляващите.

Всичко това се случва без държавата да е дала един лев и само с частни инвестиции. Последният пример е, че за настоящия зимен сезон в Банско ще се разкрият над 5 хил. работни места.

Днешните хора, бизнесът и инвеститорите си свършиха работата, но има още много какво да се направи от държавната администрация. От 10 години продължават опитите на общината и концесионера да се изгради така необходимата втора кабина, а над 5 години настояваме пред МОСВ и Министерски Съвет да се приеме нов план за управление на НП Пирин.

Без изключение: всички управляващи през последните десет години са длъжници на населението от Пиринско. Предизборните обещания на леви и десни остават след изборите без покритие. Отдавна се изтърка нелепото оправдание, че „някои фактори“, т.е зелените, пречели на този процес. Планираната кабина отговаря напълно на законовите предписания и екологични норми.

За съжаление, и партиите от днешната управляваща коалиция дадоха големи обещания, но вече 6 месеца нищо конкретно не се свърши. Търпението ни се изчерпи. Тук сме, за да попитаме: след като има силно с управленска програма, в която развитието на туристическите региони е сред приоритетите – защо никой не взема съответни решения?!

Господин Каракачанов, по време на предизборната кампания обеща тук пред нас, че в следващия парламент ще настоява за незабавно приемане на забавените с години планове за Пирин, Рила и Витоша. (ЦИТАТ: „…като председател на ВМРО и патриот категорично заявявам, че ще направя всичко което е необходимо, бъдещото правителство незабавно да приеме плана за управление на НП Пирин“).

Обединените патриоти обещаха предизборно, че ще предложат законодателни промени, облекчаващи изграждането на спортна инфраструктура навсякъде, където е възможно в българските планини каквато е практиката в Европа.

2017 година е поредната, в която управляващите от ГЕРБ остават длъжници на населението в Пиринския край с построяването на втора кабина. Осем години слушаме обещанията на господата Борисов, Цветанов, Цачева и кой ли още не, че исканията за развитие на ски зоната са основателни и ще допринесат за просперитета и на държавата, и на региона. Отново нищо.

Говоря тук като общински съветник в Общинския съвет на Банско. Но и като представител на неправителствената организация “За да останат хора в България!”. Уверявам Ви, няма друга по-първостепенна задача за правителството в този регион, от даването на зелена светлина на плана за управление и развитието на ски зоната. В противен случай вие ще сте отговорни за това, че населението се препитава с бране на гъби, билки и дърва – като в средните векове. Това е обидно в 21 век, не смятате ли, господа министри?!

Благодарим на представителите на правителството, че са сред нас и се показват готови да застанат на страната на истината и на човешките нужди. Само че искам да знаете, че търпението ни има граници. Затова днес и сега искаме да знаем от вас не ДАЛИ, а КОГА ще започне развитието на региона. Не искаме да ни отговорите СКОРО, а ни дайте точен график, дата, ден и час, в който ще започнете да го правите.

05.10.2017 г. За Коалиция „За да останат хора в България“, Ангел Николаев

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Хората от Северна България също искат втора кабина и магистрала. Защото из Алпите рядко стават големи опашки.

  2. Да увеличат капацитета на съществуващия лифт. Има такава технология. Няма нужда да доунищожат националния парк

  3. Хората искат да имат с какво да се препитават и да се заговори за региона с проведени световни състезания,а не с брой смъртни случай

Отговорете