Хора на Мая напират за губернатори

Снимка: Пламен Стоименов
Служебното правителство ще направи до дни промени и в областните управи, както и в дирекциите на МВР по места.

Шефове на областни дирекции на МВР стягат куфарите

Рокадите ще се случат до дни, спускат от София началници във Варна

В Бургас смениха заместници

Активисти на “Изправи се. Мутри, вън!” се канят да влязат в кабинетите на губернаторите по места. Това установи проверка на “Труд” в областните градове. Адвокат и общински съветник с опит се спряга за нов областен управител на Варна. Светлан Златев е в местния парламент като представител на МК “Земеделски народен съюз” (ЗНС), а миналото лято бе активен участник в протестите. Лидер на ЗНС е Румен Йончев, който в 45-то НС беше депутат от формацията на Мая Манолова. Рокадите на постовете за губернатори и шефове на полицията ще се случат до дни.

Настоящият областен управител на Варна Стоян Пасев, призна, че очаква да бъде сменен. Куфарите си е стегнал и шефът на Областната дирекция на МВР Даниел Пашов. Очаква се на поста отново да бъде назначен кадър от София. Шефът на дирекцията на полицията в Пловдив Йордан Рогачев е от нарочените за смяна, а за мястото му се спрягат двама души. Първият е началникът на Първо районно в Пловдив Петър Тодоров, другият вариант е сегашният заместник на Рогачев - Димитър Събчев.

За губернатор на Шумен се спряга отново Валентин Александров, на когото се довери и служебното правителство на проф. Огнян Герджиков. Александров е с 27-годишен стаж в системата на МВР, оглавявал е шуменската полиция. За областен управител се коментират и имена от листата на “Изправи се! Мутри вън!”.

Името на Николай Йоцов се спряга от дни като новия стар областен управител на област Велико Търново. Йоцов беше част от Инициативния комитет, който беше създаден в подкрепа на кандидатурата на ген. Румен Радев за първия му мандат за президент. Двамата се познават от времето, когато Радев е бил курсант в Долна Митрополия.

В Областната управа в Бургас бе сменен заместникът на губернатора - Владимир Крумов (ГЕРБ). На негово място е назначен адвокат Божан Божанов от БСП и за момента няма никакви други промeни. За губернатор обаче се спряга IT-специалистът Кина Шереметева. От 2017 година тя е член на РИК-Бургас.

Мотиви на служебния кабинет

Махат главсека на МВР заради протестърите

Не организирал и планирал добре работата на полицаите

Ивайло Иванов, бивш главен секретар на МВР

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е извършил нарушение на основни принципи за работа, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР. Това се посочва в мотивите на служебното правителство, за да иска махането на Иванов от поста му. В петък вечерта президентът Румен Радев подписал указ за освобождаването.

“Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото”, се посочва в текста. Иванов не успял да организира и планира работата на полицаите и затова в обществото било формирано негативно отношение към МВР.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика