Хора на Миню Стайков с мерак за 18,5 млн. лв. (обзор)

Миню Стайков в момента е в ареста по други обвинения - за данъчни престъпления и за незаконна фабрика за цигари. Снимка: Булфото

Поискали средства от програмите за развитие на селските райони и конверсия на лозя

Шестима са в ареста, двама се издирват в чужбина

Приближени на алкохолния бос Миню Стайков опитали чрез измама да приберат 18,5 милиона лева от евросредства. Това съобщи вчера зам.-главният прокурор Иван Гешев след акцията в офиси в цялата страна. По случая са обвинени осем човека, сред които и Стайков.

Гешев обясни, че става въпрос за злоупотреби с програмите за развитие на селските райони и за конверсия на лозята. “По програмата за селските райони са поискани и одобрени от фонд “Земеделие” за плащане 11,5 млн. лв. В резултат от действията на прокуратурата тези пари не са платени. По втората програма са поискани над 7 млн. лв., а са получени 5 млн. лв. Заради активната ни комуникация с фонд “Земеделие” не са платени 2 млн. лв.”, обясни Гешев. Той допълни, че фирмите на обвинените са свързани с бизнес империята “Карнобат”. Собственици на дружествата били роднини, служители, деца на служители, свързани с Миню Стайков. В момента петима са в ареста. “Шестият е Миню Стайков. Другите двама в момента са извън страната”, каза Гешев. “При събиране на доказателства може да бъдат привлечени и длъжностни лица от фонд “Земеделие”, каза още зам. главният прокурор.

 

Жалба от килията

Отхвърлиха искане за отвод на прокурора по разследванията срещу алкохолния бос

Апелативната специализирана прокуратура отхвърли искането на бизнесмена Миню Стайков за отвод на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев. Алкохолният бос твърди, че срещу него имало неправомерни действия от страна на обвинителят във връзка с извършваните персонални данъчни ревизии на него и на семейството му. Жалва се и, че Кънев е упражнявал натиск върху друг обвиняем с цел даване на лъжливи показания, както и че е купувал земеделски земи от фирми, близки до собствениците на конкурентен винпром.

От прокуратурата съобщиха, че веднага е започнала проверка и искането на Стайков е отхвърлено заради липса на каквито и да е доказателства за твърденията му. Ръководството на прокуратурата оценява високо работата на Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право