Хора от Стрелча събраха 400 банки кръв, за да спасят своя съгражданка

Жители на град Стрелча спасиха своята съгражданка Панка Николова, която страда от рядкото заболяване Синдром на Мошковиц. За лечението на жената са били необходими близо 400 банки кръв. Благодарение на бързата намеса на стотици кръводарители, сега Панка е излекувана и се чувства добре, разказа БНТ.

Битката на 52-годишната Панка с болестта започва през юли, когато жената се почувствала зле. Лекарите в Панагюрище не успели да разпознаят рядката болест и Панка се влошила. Откарана е в Националната болница по хематология в София. Там изпада в будна кома и е между живота и смъртта.

"Докторът в София ни обясни, че ще бъдат необходими много кръводарители, защото на нея не се прелива кръв, а плазма, която се извлича от кръвта. Каза, че е в много тежко състояние и не е ясно дали ще оцелее", спомня си дъщерята на Панка Цветелина.

Семейството започва да търси кръводарители. В кампанията се включват над 50 жители на Стрелча и стотици хора от цялата страна.

Димитър Николов – съпруг на Панка: "400 човека като ни казаха беше малко шокиращо, но казахме – трима в различни посоки и почваме да действаме", обясни съпругът на болната жена Димитър Николов.

Общината осигурява транспорт на кръводарителите до София. На жената е отпусната и еднократна помощ от 420 лева. Десетки хора помагат със средства. Местната театрална трупа прави и благотворителен спектакъл.

"Не съм очаквала, защото не съм осъзнавала от какво заболяване съм болна. Искам да благодаря на всички мои съграждани, приятели на децата ми, всички, които са помогнали и са дарили кръв за моето оздравяване", казва през сълзи болната жена.

Жената е преминала рехабилитация и се възстановява успешно. Сега гледа напред и се надява все повече хора да даряват кръв - спасявайки нечий живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България