Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Хора от Хитрино излязоха на протест

След 15 минути разговори хората се разотидоха. Снимки: Цветелина Георгиева

Над 30 души от взривено Хитрино се готвеха в петък да блокират главния път Шумен-Силистра, но до ефективни действия не се стигна. При хората към 14 часа дойде гл.комисар Николай Николов и те разбраха, че операцията, която се провежда с изваждане на цистерните от селото е рискована и непредвидима. “Оставете ни да работим! Най-малка грешка ще доведе да загинат долу хора. 780 души работят, събрана е много техника и се работи възможно най-бързо”, каза комисар Николов. Той обясни, че ще бъде много неприятно, ако за това недоволство научат спасителите, които си рискуват живота. “Кранове вдигат 70-тонни цистерни, момчетата ми са под тях да ги вържат и е обидно ако те разберат”, каза той. Дори предложи на хората да слязат в селото с него, но първо да подпишат декларация за доброволност.

При хората, които готвеха протест и блокиране на пътя Шумен-Силистра дойдоха гл.комисар Николай Николов и кмета на Хитрино Нуридин Исмаил/вдясно/
При хората, които готвеха протест и блокиране на пътя Шумен-Силистра дойдоха гл.комисар Николай Николов и кмета на Хитрино Нуридин Исмаил/вдясно/

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил успокои хитринци да имат още малко търпение, след като са издържали толкова много. От петък следобяд три екипа започват да влизат в къщите във високата, по-безопасна част на селото, за да вземат размери за дограмите на къщите с потрошени прозорци. В групите ще има експерт да мери за газ, полицай, собственика на жилището и представител на фирма за остъкляване. “До понеделник нещата ще имат много сериозно развитие”, обеща кметът Исмаил. Хитринци се съгласиха в първия ден от новата седмица да се съберат в читалището в съседното с. Тимарево и отново да разговарят с комисар Николов.

Той успокои хората, че няма замърсяване на въздух, почва и вода. Те искаха да знаят и дали животните им после ще бъдат годни за клане. Негодуваха и че цистерните от Хитрино се карат в кариерата в съседното село Каменяк. “Пак са опасни, защо да са там?”, питаха хората. Има уверения, че до две седмици фирмата собственик ще ги изтегли.

Имаше въпрос включително и за развалящите се провизии във фризери и хладилници в къщите без ток. “Махайте всичко. И хладилници ще ви купим, и ще ги заредим. Аз гарантирам, ако не си подавам оставката и си отивам”, обяви кметът емоционално.
Още три цистерни бяха извадени от центъра на Хитрино в петък до следобедните часове и станаха общо 5 от 12.

Млака колона от коли се образува, докато хората търсеха обяснение на въпросите си
Млака колона от коли се образува, докато хората търсеха обяснение на въпросите си

Доброволното формирование на община Шумен от събота също ще бъде на терен в Хитрино и ще се включат 10 души. Има график за участие във възстановителните дейности. Очаква се помощ и от останалите общини в областта.

Има десетки обаждания от доброволци от цялата страна с готовност да помагат, но предвид опасната ситуация доброволци ще се допускат само след съгласуване с компетентните органи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете