Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Хора от Хитрино излязоха на протест

След 15 минути разговори хората се разотидоха

Над 30 души от взривено Хитрино се готвеха в петък да блокират главния път Шумен-Силистра, но до ефективни действия не се стигна. При хората към 14 часа дойде гл.комисар Николай Николов и те разбраха, че операцията, която се провежда с изваждане на цистерните от селото е рискована и непредвидима. „Оставете ни да работим! Най-малка грешка ще доведе да загинат долу хора. 780 души работят, събрана е много техника и се работи възможно най-бързо“, каза комисар Николов. Той обясни, че ще бъде много неприятно, ако за това недоволство научат спасителите, които си рискуват живота. „Кранове вдигат 70-тонни цистерни, момчетата ми са под тях да ги вържат и е обидно ако те разберат“, каза той. Дори предложи на хората да слязат в селото с него, но първо да подпишат декларация за доброволност.

При хората, които готвеха протест и блокиране на пътя Шумен-Силистра дойдоха гл.комисар Николай Николов и кмета на Хитрино Нуридин Исмаил/вдясно/
При хората, които готвеха протест и блокиране на пътя Шумен-Силистра дойдоха гл.комисар Николай Николов и кмета на Хитрино Нуридин Исмаил/вдясно/

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил успокои хитринци да имат още малко търпение, след като са издържали толкова много. От петък следобяд три екипа започват да влизат в къщите във високата, по-безопасна част на селото, за да вземат размери за дограмите на къщите с потрошени прозорци. В групите ще има експерт да мери за газ, полицай, собственика на жилището и представител на фирма за остъкляване. „До понеделник нещата ще имат много сериозно развитие“, обеща кметът Исмаил. Хитринци се съгласиха в първия ден от новата седмица да се съберат в читалището в съседното с. Тимарево и отново да разговарят с комисар Николов.

Той успокои хората, че няма замърсяване на въздух, почва и вода. Те искаха да знаят и дали животните им после ще бъдат годни за клане. Негодуваха и че цистерните от Хитрино се карат в кариерата в съседното село Каменяк. „Пак са опасни, защо да са там?“, питаха хората. Има уверения, че до две седмици фирмата собственик ще ги изтегли.

Имаше въпрос включително и за развалящите се провизии във фризери и хладилници в къщите без ток. „Махайте всичко. И хладилници ще ви купим, и ще ги заредим. Аз гарантирам, ако не си подавам оставката и си отивам“, обяви кметът емоционално.
Още три цистерни бяха извадени от центъра на Хитрино в петък до следобедните часове и станаха общо 5 от 12.

Млака колона от коли се образува, докато хората търсеха обяснение на въпросите си
Млака колона от коли се образува, докато хората търсеха обяснение на въпросите си

Доброволното формирование на община Шумен от събота също ще бъде на терен в Хитрино и ще се включат 10 души. Има график за участие във възстановителните дейности. Очаква се помощ и от останалите общини в областта.

Има десетки обаждания от доброволци от цялата страна с готовност да помагат, но предвид опасната ситуация доброволци ще се допускат само след съгласуване с компетентните органи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.