Хора, оцелели при екстремни обстоятелства

Сърфист се бил с акула заради пица

Майка натупала крокодил заради дъщеря си

Сърфист оцелява след бой с акула и 28 часа плуване в океана, 3-годишно дете оживява след 9 дни в Сибир, планинар спи зимен сън с дни, а майка спасява дъщеря си от устата на крокодил. Тези и още много истории, доказват способността на хората да оцеляват при екстремни обстоятелства.

Причината сърфистът Брет Арчибалд да плува 28 часа в Индийския океaн, да оцелее след буря и да се бие с акула била развалена пица. Заради това ястие му прилошало и той паднал зад борда на лодката си на 17 април 2013 г. по време на пътешествие през протока Ментауай в Индонезия. Той се събудил във водата и гледал как лодката се отдалечава, без някой да забележи, че го няма. Сам насред буря в океана и на 100 км от сушата той си помислил, че ще умре, но не спирал да плува дори когато цялото му тяло било в крампи и мускулите му блокирали. Заспал във водата и чайки започнали да ядат лицето му, но най-голямото препятствие за него била акула, която отхапвала парчета от тялото му, а той се отбранявал, като я ритал.

“Повярвах, че акулата може да ме спаси, а тя си тръгна. Аз започнах да плача, защото акулата си тръгна”, разказва мъжът.

За да оцелее психически, той броял през цялото време, правил в ума си и картотека на книгите, които е прочел. Имал много халюцинации, но накрая една от тях се оказала истинска - лодката с неговите приятели, върнали се за него. Те обаче не го видели и се отдалечили. Той бил спасен от друга лодка чак след още 24 часа във водата и един неуспешен опит да се самоубие, като се удави.

От удавяне и изяждане от хищник се отървaло и 19-годишно момиче от Идния през 2015 г. Крокодил я захапал, докато перяла в р. Вишвамитри. Майка й, Дивали Ванкар, обаче грабнала бухалката за пране и набила хищника, докато не пуснал момичето.

Помощ от верен другар получила и тригодишната Карина Чикитова, оцеляла заедно с кучето си 11 дни в Сибир през 2014 г. Животното я топлило в продължение на седмица, а след това отишло да намери помощ.

35-годишният Мицутака Учикоши пък изкарал 24 дни в планината Роко през 2006 г. при ниски температури без вода и храна, като изпаднал в пълна летаргия. Мъжът бил жив, но всичките му жизнени функции били много забавени. Почти нямал пулс, органите му практически не работели, а температурата на тялото му била 22 градуса. Метаболизмът му бил почти спрял.

Той самият си спомня само, че е легнал в “тревиста местност”. “Почувствах се добре, слънцето ме галеше и изведнъж заспах. Това е последното нещо, което си спомням”, споделя Учикоши пред репортери в болницата “Кобе”, където бил откаран за изследвания. Според лекари температурата на японеца вероятно е паднала рязко, след като е заспал на земята. “Той е изпаднал в състояние на летаргия. Заради това мозъчните му функции са напълно запазени и се възстановиха на 100%”, бе коментарът на лекуващия му лекар д-р Шинчи Сато.

Отбранявал се в джунглата

Японец 30 години мислил, че е във война

Японският войник Хиро Онода е оцелял 30 години в джунглата, мислейки, че Втората световна война не е свършила. Той бил изпратен на Филипините през 1944 г. със заповед да не се предава. Три десетилетия се е крил на остров Лубанг с още трима войници. Един от тях се върнал в Япония през 1950 г. Властите изпращали самолети, които пускали на останалите листовки, че войната отдавна е приключила, но те не повярвали.

Един от тях умрял. Другият бил убит през 1972 г. след престрелка с филипинци. Тогава японските власти изпратили при последния отшелник негови роднини, за да го убедят да спре да воюва, но той хвърлил оръжието едва през 1974 г. след заповед на бившия му командир.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл