Хора, рибен курбан и слънце за празника на Бургас

Янка Рупкина подари на кмета Николов диск с песните си "за добри и лоши моменти"

Тончо Русев е първият кавалер на "Сребърния кръст на свети Николай". Това стана ясно на тържествената сесия на общинския съвет навръх Никулден- празника на Бургас. Наградата бе поета от от внучката му- Елена Хаджистоянова, тъй като здравословното състояние не му позволява да пътува на дълги разстояния. Въпреки това, големият композитор отправи вълнуващи поздравления към бургазлии от видеоекран и трогна присъстващите до сълзи. "Бургас е най- хубавият град в моето сърце, а един от най- ярките ми детски спомени е празнуването на Никулден", каза Тончо Русев и благодари на кмета Димитър Николов, и на бургазлии за наградата.

Четирима души бяха обявени за почетни граждани на Бургас. Сред тях бе Янка Рупкина, изпълнителката на незабравимата песен "Калиманку Денку". Певицата подари на кмета Николов диск със свои песни и му препоръча да ги слуша "в добри и лоши моменти", защото те носят щастие.

Празникът на Бургас започна от сутринта, с приповдигнато настроение и много слънце. В топлия ден, хората се стекоха в катедралния храм "Св.св. Кирил и Методий", където митрополит Йоаникий отслужи тържествена литургия за благоденствие на града. Никулденско градче отвори врати от ранни зори, а тази година тема на малки и големи моряци, "живеещи" в него бяха изкуството, литературата, музиката, танците, балетът и театърът. "Жителите" му показваха и как се прави моряшки възел, а актьори- "рибари" разказваха увлекателни истории и вицове.

На много места по улиците се раздаваше безплатно рибен курбан и печена риба, като майсторите готвачи бяха от Военноморската база, донесли на място полевите си кухни, както и кулинарите от островния ресторант на "Света Анастасия".

Денят бе обявен от градоначалника Димитър Николов за неучебен, а Синята зона бе безплатна за шофьорите. Ледената пързалка на пъпа на морския град заработи, въпреки високата температура- термометърът навръх празника показваше 5 градуса над нулата.

Точно в 13. 30 часа имениците- Николай, Никола, Никол...се строиха за златна снимка пред общината.

Кметът на Бургас Димитър Николов се обърна с емоционално слово към бургазлии: "Днес е денят, в който всеки един от нас трябва да си зададе много въпроси. Когато се молим на Чудотвореца, правим ли ние самите своите малки чудеса в живота си, в отношенията с близките си, в работата...", заяви кметът. Той разчупи Никулденската пита и по- голямата част остана в лявата му ръка. Според поверието, това е знак, че през идната година в града ще се родят повече момичета.

"Това е за трета поредна година, няма лошо, бургазлийки са най- красиви", коментираха насъбралите се съграждани.

Зевзеци- рибари пуснаха неизменно Никулденски виц. Слънцето греело много силно и ще изпари безплатната рибена чорба, затова трябвало да се побърза с консумацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица