Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Хора с увреждания остават без личните си асистенти след празниците

Снимка: Аехив

Хора с увреждания ще останат без личните си асистенти след празниците. Причината за това е нов модел, по който Столичната община оценява нуждите им, съобщава БТВ.

Хората с увреждания в София кандидатстват всяка година по програма на общината за личен асистент.Списъците с одобрените и с чакащите за асистент за 2017 г. вече са готови.

За 2017 г. са кандидатствали над 1140 деца и възрастни, като одобрените са почти 950. Над 170 остават в листата на чакащи. За тях ще има асистент само ако общината има спестени излишни пари.

Всеки кандидатствал получава точки по различни критерии. Миналата година, без значение дали човекът с увреждане работи на трудов или на граждански договор, получаваше до 40 точки. Сега обаче за работа на трудов договор се дават до 30 точки, а на граждански – до 10 точки.

Именно тази промяна оставя Силвия Димитрова, която е напълно незряща, без личен асистент. За нея помощник е нужен всеки ден, за да ходи на работа, лекар, както и да изпълнява ежедневните си задължения. През последните няколко години тя се класира по програмата на Столичната община. За следващата година обаче тя остава без помощника си. Въпреки че нищо в живота й не се е променило, общият брой точки, които комисията й дава, пада от 100 на 42. Така името й попада в списъка с чакащите за 2017 г.

От общината обясниха, че са променили броя точки и правилата, по които ги дават за отделните критерии, а новостите важат за всички и са по-справедливи.

Резултатът на Силвия например е намален основно заради това, че работи на граждански, а не на трудов договор, както и заради това, че живее със съпруга си в един дом. Жената обаче е решила да обжалва класирането, което след празниците я оставя без асистент.

Друга промяна е , че хората с увреждания, които учат и работят едновременно, вече получават точки само за едно от двете, а не и за двете дейности, както досега.

„Когато извършвахме промените в наредбата, ги обсъждахме и предложенията затова дойдоха от самите хора с увреждания и самите институции”, твърди Мина Владимирова от Столична община пред БТВ.

Бюджетът на програмата на общината е около 6 млн. лв. Ако бъдат реализирани спестявания, част от чакащите ще получат асистент.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете