На 23 август 2019 да почерпят

Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

Хора с увреждания остават без личните си асистенти след празниците

Хора с увреждания ще останат без личните си асистенти след празниците. Причината за това е нов модел, по който Столичната община оценява нуждите им, съобщава БТВ.

Хората с увреждания в София кандидатстват всяка година по програма на общината за личен асистент.Списъците с одобрените и с чакащите за асистент за 2017 г. вече са готови.

За 2017 г. са кандидатствали над 1140 деца и възрастни, като одобрените са почти 950. Над 170 остават в листата на чакащи. За тях ще има асистент само ако общината има спестени излишни пари.

Всеки кандидатствал получава точки по различни критерии. Миналата година, без значение дали човекът с увреждане работи на трудов или на граждански договор, получаваше до 40 точки. Сега обаче за работа на трудов договор се дават до 30 точки, а на граждански – до 10 точки.

Именно тази промяна оставя Силвия Димитрова, която е напълно незряща, без личен асистент. За нея помощник е нужен всеки ден, за да ходи на работа, лекар, както и да изпълнява ежедневните си задължения. През последните няколко години тя се класира по програмата на Столичната община. За следващата година обаче тя остава без помощника си. Въпреки че нищо в живота й не се е променило, общият брой точки, които комисията й дава, пада от 100 на 42. Така името й попада в списъка с чакащите за 2017 г.

От общината обясниха, че са променили броя точки и правилата, по които ги дават за отделните критерии, а новостите важат за всички и са по-справедливи.

Резултатът на Силвия например е намален основно заради това, че работи на граждански, а не на трудов договор, както и заради това, че живее със съпруга си в един дом. Жената обаче е решила да обжалва класирането, което след празниците я оставя без асистент.

Друга промяна е , че хората с увреждания, които учат и работят едновременно, вече получават точки само за едно от двете, а не и за двете дейности, както досега.

„Когато извършвахме промените в наредбата, ги обсъждахме и предложенията затова дойдоха от самите хора с увреждания и самите институции”, твърди Мина Владимирова от Столична община пред БТВ.

Бюджетът на програмата на общината е около 6 млн. лв. Ако бъдат реализирани спестявания, част от чакащите ще получат асистент.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.