Хоро се изви в Петрохан срещу скъпа вода

protest_voda_petrohan20171028aБлизо 200 жители на Вършец и околните села протестираха в прохода Петрохан срещу неоправданото според тях поскъпването на водата в района. Балканджиите издигнаха плакати, с които обявиха, че няма да плащат високите сметки и извиха на пътя през планината хоро.

В началото на септември според одобрения от КЕВР нов бизнес план в област Монтана се въведе нова единна цена на питейната вода от 2,72 лева за куб. м. Жителите на балканските общините, където водата пристига до чешмите по гравитачен път, а населението е предимно възрастно и бедно, се вдигнаха на протести и поискаха да бъде върната старата цена от 1,96 лева за кубик. „От години в района не са правени инвестиции във водопроводите, а сега ни вдигат цената на водата.

Няма как да плащаме такива сметки!”, заявиха балканджиите. Междувременно цената на водата във Вършец и района бе намалена на 2,21 лева за кубик, но местните жители не спряха протестите.

„Не сме видели заповед за нова цена, подозираме, че това са опити да бъдем заблудени и укротени!”, казаха те. Жителите на планинския район обявиха, че готвят писмо до Софийската районна прокуратурата, в което настояват бизнес плана на ВИК – Монтана  да бъде проверен.

Според тях в изчисленията са допуснати сериозни грешки, заради които водата е поскъпнала шоково.  Протестът затвори Петрохан само  минути и  движението на автомобили през планината не бе спряно. Не се наложи и намесата на пристигналите на мястото на протеста полиция и жандармерия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България