Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

Рамадан Аталай, ДПС: Избрането на независим прокурор е извън правилата в момента

Искат 622 лева за почивка на Нова Година Със 137% нарасна търсенето на обяви за селски къщи по празниците

Хорст Зеехофер – По заповед на щуката

Хорст Зеехофер

В сряда се разбра, че по настояване на Германия, Европейската комисия събира в неделя лидерите на няколко конкретни държави членки на неформална среща на върха по въпросите на миграцията. И срещата явно се налага по спешност, след като се свиква четири дни преди редовното заседание на Европейския съвет следващата седмица, когато така или иначе всички ще са в Брюксел.

Привиканите за раздумката са правителствените ръководители на седем държави: ротационният председател на ЕС – България, следващият, който поема символичния рул – Австрия, и страните от фронтовата линия на бежанската криза по южния фланг на Европа: Гърция, Испания, Италия, Франция и Малта. И ако нашето и австрийското участие в неформалната среща звучи едва ли не протоколно, положението съвсем не е такова. Точно тази конкретна група от седем държави ще трябва да помогнат на Ангела Меркел да намери общ език с доскоро най-верния си коалиционен партньор, вътрешния министър на Германия Хорст Зеехофер.

Дългогодишен министър-председател на Бавария и лидер на Християн-социалния съюз (ХСС), регионалната партия, сраснала се с Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел от десетилетия. Но със собствено отношение към вътрешната и външната политика на Германия, представлявайки богатата югоизточна провинция, пазител на имиджа за германско автомобилно качество, което страната изнася по света. И защитникът на интересите на Бавария в Берлин е именно Зеехофер. Който още миналата седмица заплаши канцлера Меркел с едностранни действия по затваряне на границите на Германия за бежанци, ако тя не вземе мерки на европейско ниво. А именно държавите, които регистрират бежанци на влизане на тяхна територия да поемат ангажимента да ги прибират обратно, когато им ги връща Германия. Която продължава да е водещата дестинация за вътрешна миграция на територията на ЕС и без бежанците, които приема.
В крайна сметка Зеехофер даде две седмици срок на Ангела Меркел да потърси решение на проблема с уговорката, че ако ЕС не е успял с години да създаде работеща обща политика по въпросите на миграцията, е много малко вероятно да успее за едно заседание на Европейския съвет. Откъдето и нуждата от спешната неформална среща в неделя, с която започна въведението.

Според мнозина наблюдатели става въпрос за германски вътрешно-политически игри, в контекста на предстоящите през октомври избори в Бавария. На които ХСС на Зеехофер рискува да загуби абсолютното си мнозинство в местния парламент, където присъства на мястото на ХДС. Което е немислимо за партията, която е свикнала да доминира политическия пейзаж в германската провинция. Както и в други европейски държави, в които е инженирала свои клонинги – били те и бездарни копия – през годините на разширяването на ЕС на Изток и Балканите. Заради което Зеехофер се нуждае от втвърдяване на реториката, за да си върне загубените в полза на крайно-десни движения като “Алтернатива за Германия” избиратели, на изборите за Бундестага преди година.

От една страна, няма съмнение, че германският вътрешен министър играе силова игра с канцлера, която ако доведе до разпадане на коалицията и оттам до оставка на правителството, няма и 100 дни, откакто е на власт, може да е край не само на кариерата на Меркел, но и на тази на Зеехофер. От друга страна, на конгреса на ХСС през декември баварският политик цитира думите на своя ментор и дългогодишен лидер на партията Франц Йозеф Щраус: “Бавария е нашият дом, Германия нашата родина, Европа е нашето бъдеще”, преди да поясни, че за “ХСС Бавария винаги ще бъде на първо място”. Тоест, в политиката трябва да се маневрира непрекъснато – хищните риби не спят!

С което се връщаме на бързо добилия нова европейска популярност германски вътрешен министър. Хорст Лоренц Зеехофер е роден на 4 юли 1949 г. в град Инголщат, тогавашна Западна Германия. Произхожда от работническо семейство на отдадени католици. Началното и средното си образование Зеехофер получава в родния си град, а по-късно след двугодишен курс по професионално обучение, започва работа в градската администрация на Инголщат като секретар. Впоследствие ще вземе и диплома за икономика на администрацията от бизнес академията в Мюнхен. В редиците на ХСС Хорст Зеехофер влиза през общата младежка организация, която баварската партия поддържа съвместно с ХДС през 1969 г., а от 1971 г. е и пълноправен неин член. За първи път влиза в Бундестага през 1980 г. и остава там до 2008-а, когато е избран за премиер на Бавария. Бил е министър на здравеопазването при канцлера Хелмут Кол между 1992 и 1998 г., председател на Бундестага между 2011-2012 г. и за кратко действащ президент на Германия между оставката на Кристиан Вулф и встъпването в длъжност на бившия държавен глава Йоахим Гаук.

 

Не е първата му разпра с Меркел

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер и канцлера Ангела Меркел се познават от доста време. И двамата са назначени за първи път за федерални министри от Хелмут Кол през 1992 г. и работят шест години заедно, той по въпросите на здравеопазването и социалното осигуряване, тя по правата на жените, а впоследствие и по ядрената безопасност. През 2004 г. Меркел като лидер на опозицията в Бундестага прокарва здравна реформа, съдържаща компромиси, които принуждават Зеехофер да подаде оставката си като заместник-председател на парламентарната фракция на ХДС/ХСС.

 

За него

Не прави компромиси

Изглежда иронично за бивш здравен министър, но един от най-важните моменти в живота на Зеехофер е сериозно сърдечно-съдово заболяване, известно като миокардит, което му е открито през 2002 г. (…) Често казват, че този му сблъсък с човешката тленност е убедил Зеехофер никога да не прави компромиси с основните си политически принципи. Като министър на здравеопазването при Хелмут Кол например, разпусна цялото си министерство след скандал със заразена с ХИВ кръв.

Джеферсън Чейс, журналист

 

Един и същи вид сме

С Хорст Зеехофер (б.р. – през 2016 г.) сме от един и същи вид, защото и аз вярвам, че и Бавария и Унгария защитават културата на спазването на подписани споразумения. (…) Историята е научила унгарците, че дори да е възможно да достигнеш до Берлин по кратък път – в частност по въздуха – умният унгарец винаги пътува до Берлин през Мюнхен.

Виктор Орбан, премиер на Унгария, по време на официална визита на Зеехофер като премиер на Бавария през 2016 г.

 

Създаде си уникална роля

Хорст Зеехофер си е създал уникална роля в германската политика – да е трън в петата на Ангела Меркел. Като лидер на ХСС беше редовен и гласовит критик на канцлера особено по политиката за предоставяне на убежище. Сега може да е член на кабинета, но г-н Зеехофер винаги е готов за директен сблъсък с канцлера, особено с изказвания, че ислямът няма място в Германия.

Джени Хил, журналист

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Немско автомобилно качество ? Видяхме ги тези немски измамници с емисиите на дизеловите автомобили! Мошенници. Затова ли шефа на Ауди е в затвора и Даймлер вика 700000 автомобила назад, ФВ плаша милиарди долари глоби в САЩ , а Порше въобще спря продажбата на нови Кайен и макан!

    1. естествено да е некачествено – всичко, което излиза от немския обор е лъжа и измама…
      стена около обора германия, та сбърканите им гени да не се разпространяват навън!

  2. По-неграмотно написан политически профил не бях чел. Какво място на ХДС в парламента на Бавария? Това може да напише само неграмотник. Меркел била министърка по правата на жените? Няма такова министерство в Германия. Меркел беше министърка по въпросите на семейството. Дори я осмиваха – по това време тя беше разведена и бездетна.

  3. сенилният пърдялник меркел трябва да си ходи!
    задължение на всеки един българин е да работи за това!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.