Хосеп Гуардиола - Бунтовникът

Естет, философ, пионер, визионер, гений – във футбола Хосеп Гуардиола е заслужил крайни епитети на възхита заради успехите си като играч и треньор на „Барселона”. От коледните празници насам той е вече и бунтовник, след като попадна в списъка с подстрекатели на метеж за независимост в Каталуня, изготвен от Испанската гражданска гвардия. Това го прави потенциален клиент на разследващите и съдебни органи в страната заедно с лидерите на сепаратистите.

В интерес на истината, Гуардиола никога не призовавал в прав текст за революция и неподчинение. В изказванията си по политически теми той дипломатилно апелира да бъде чут гласът на мнозинството в Каталуня и брани правото на референдум и демокрация. Последните му действия на футболното поле обаче предизвикват нежна революция, но не в родната му страна.

Под негово ръководство „Манчестър Сити” установи тотална диктатура в английския футбол през настоящия сезон. Отборът влезе в новата година като безпрекословен лидер във Висшата лига, с най-доброто нападение (64 реализирани гола), с най-здравата защита (13 допуснати гола), с 20 победи и 2 равенства от 22 мача и с 15 точки преднина пред съгражданите от „Манчестър Юнайтед” след победа в директния сблъсък на техния стадион „Олд Трафорд”. Хегемонията на „Сити” превръща най-гледаното първенство в света с надбягване с един кон и с предрешен победител още в средата на дистанцията.

Повече от година беше нужна на Гуардиола, за да моделира отбора си по свой вкус. Първите му 12 месеца в Англия бяха като урок, завършил с посредствени за амбициите на „Сити” резултати в матурата – едно трето място във Висшата лига и нищо повече в останалите турнири. Треньорът прекара лятото в преговор и за поправителния изпит през настоящия сезон хвърли сериозни усилия и средства, насочени към бетониране на защитата.

46-годишният каталунец похарчи толкова пари за дефанзивни футболисти, колкото никой друг в един трансферен прозорец. Клубът купи за 159 милиона лири един вратар - Едерсон от „Бенфика”, и трима бранители - Кайл Уокър от „Тотнъм”, Бенжамен Менди от „Монако” и Данило от резервната пейка на „Реал” (Мадрид). Резултатите са красноречиви – „Сити” има само една загуба за сезона, но в мач без значение в Шампионската лига срещу „Шахтьор” (0:2).

За играта и победите всички свалят шапка на Гуардиола. С някои изключения като стария му опонент Жозе Моуриньо, който в стила на българските треньори кастри съдиите и вини играчите на „Сити”, че падат за дузпи и нарушения при всеки полъх на вятъра. Двамата треньори на манчестърските клубове са колкото различни, толкова и еднакви, защото са обзети от манията да печелят трофеи. Пеп събра 14 трофея (сред които 2 от Шампионската лига) за четири сезона в първия от трите отбора, на който е бил треньор – „Барселона”. Заедно с феноменалните успехи той си заработи славата на тактик, анализатор и стратег, който доведе до съвършенство играта с безброй къси пасове и постоянен контрол върху топката. Без да му мигне окото изгони от „Ноу камп” първо Деко и Роналдиньо, а после и Златан Ибрахимович, защото при него системата е по-важна от личностите.

„Гуардиола е човек, който знае как да направи нещо добро още по-добро”, казва неговият откривател и баща на дриймтима на „Барселона” от 90-те години Йохан Кройф. Покойният холандец привлича родения в предградието Сантпедор хлапак от школата в първия отбор и го хвърля да дебютира в първенството едва 19-годишен. Той бързо става една от важните фигури в знаменития състав с Христо Стоичков, Роналд Куман, Михаел Лаудруп, Ромарио. По-късно като треньор Гуардиола интерпретира по нов начин идеите на Кройф за атакуващ футбол. Днес няма друго  момче от онези, които гонят топката край игрището, което стига до треньорския пост в „Барселона”.

С 22 купи и 20 милиона лири годишна заплата в „Сити” каталунецът е един от най-успешните и най-скъпоплатени треньори в света. Но извън пределите на родината му убягва най-сладкия триумф – в Шампионската лига. Не успя да я спечели за три години в „Байерн”, макар че неизменно бе пръв в Бундеслигата. Не успя и в първия си сезон в Манчестър.

През 2018-а обаче има всички предпоставки отборът му да бъде №1 и в Англия, и в Европа. Което ще бъде добра равносметка по случай 10-ата годишнина, откакто шейх Мансур пое собствеността върху „Сити” (тогава с Мартин Петрови  Валери Божинов). През това време богаташът похарчи само за нови играчи близо 1,7 милиарда лири и всяка година плаща само за заплати 320 милиона лири. От тези пари близо 500 милиона за трансфери са изразходвани за краткия (досега) 18-месечен мандат на Гуардиола на треньорската скамейка. Което показва колко скъп е той на шейха във всеки един смисъл на думата.

Наказван е за допинг

Не всичко в кариерата на Гуардиола е цветя е рози. През 2001 г. като играч на „Бреша” (купен е от „Барселона” за заместник на Андрея Пирло) той става първият футболист, наказан по новоприетия тогава в Италия закон срещу допинга. Спират му правата за 4 месеца, а после го осъждат и на 7 месеца затвор заради употреба на забраненото  средство нандролон. Гуардиола не влиза в килията, защото завежда контрадело и го печели.

Като футболист Гуардиола има успехи само в „Барселона” – 6 пъти е шампион, печели КЕШ, КНК и две Суперкупи на Европа. Играл е също в „Рома”, „Ал Ахли” и мексиканския „Дорадос”. Женен е, има три деца.

ЗА НЕГО:

Състезанието продължава

За мен и Гуардиола се говорят много неща – как се мразим, какви съперници сме и не се понасяме. Глупости! Хората забравят, че три години сме делили една съблекалня. Празнували сме заедно победите и сме плакали заедно при загубите. По-късно той стана треньор в „Барселона”, а аз – в „Реал”. Двата клуба бяха в много специално положение – единият имаше успехи на всички нива, другият – гигант в криза. Водихме жестока битка. Когато Пеп дойде в Англия, ми беше ясно, че състезанието продължава. Не толкова между „Сити” и „Юнайтед”, колкото между мен и него.

Жозе Моуриньо, треньор на „Манчестър Юнайтед”

Лош човек, страхливец

Добър треньор, лош човек. Страхливец! И без този дървен философ „Барселона” щеше да побеждава, когато играехме аз и джуджето (б.р. – Меси). От неговите философски приказки в съблекалнята ми идваше да повърна. Когато един клуб ме купува, значи купува „Ферари”. А който кара „Ферари”, го зарежда с високооктанов бензин. На „машина” като мен Гуардиола сипваше дизел за разходки из природата. По-добре да си беше купил „Фиат”. Моуриньо е първата противоположност – за него съм готов да умра.

Златан Ибрахимович, футболист на „Манчестър Юнайтед”

Истински гений

Той е гений. Казвал съм го много пъти и ще го повторя още веднъж – Гуардиола е истински гений. Преди мач в съблекалнята той казва какво ще се случи и всичко става точно така. Когато указанията му се изпълняват точно, нещата се получават. Няма да забравя какво ни заръча в „Барселона” преди победата ни с 5:0 над „Реал” през 2010 година: „Момчета, днес ще спечелим лесно. Ще играете така, сакаш топката гори. Няма да я задържате в краката си повече от половин секунда, за да не се опарите, подавайте я веднага на друг!”

Дани Алвеш, футболист на „Пари Сен Жермен”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети