Хоспис в Търговище под пълна карантина заради COVID-19

16 души от настанените там и персонала са с положителни проби, вече изследват всички

Под пълна карантина е хоспис в Търговище, след като 16 души от потребителите и персонала са с установен коронавирус. Всички са били изследвани заради проявени характерни симптоми на жена, настанена в хосписа, съобщават от областната управа в Търговище. 

11 от потвърдените случаи там са на потребители. В петък са взети проби за изследвания от всички настанени в услугата към 30 души и на персонала.  Преди дни положителна проба е дала и чистачка в хосписа, но тя не е била на работа близо 10 дни преди да получи симптоми.

В последния делник на седмицата в областта са отчетени общо 19 нови случая, като освен в хосписа има и регистриран нов случай на болен 51-годишен работник в стъкларския комплекс. Той е в болница в тежко общо състояние, информират от областната управа. 

По-рано през седмицата бяха установени още трима души, ангажирани в същите заводи. В комплекса работят над 3000 души.

Във II Вътрешно отделение на МБАЛ – Търговище, част от което вече е обособено за лечение на диагностицирани с COVID-19 пациенти, са настанени майка и дъщеря на възраст 45 г. и 22 г. от Търговище. Двете жени са в добро общо състояние. По-възрастната работи в мебелен цех, а дъщеря ѝ е студентка, но не е ходила в университета си в последните дни.  

В МБАЛ – Търговище са хоспитализирани общо 17 лица, диагностицирани с COVID-19.

В петъчния ден в болницата е починала 63-годишна жена, която е била лекувана там близо 10 дни.

Случаите на коронавируса в област Търговище през септември растат лавинообразно. Само в последните два работни дни на седмицата бяха регистрирани 36 нови, като преобладават тези на работещи в една и съща фирма, като една от шивашките в града, където има 26 случая. 

Търговище удържа най-дълго на заразата и първият случай беше чак на 9 май, но за съжаление заразеният почина. Въпреки увеличените случаи, които стигнаха 140 досега, областта остава сред най-слабо засегнатите до момента в страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони