Хотелиери от Банско искат тържище за местните производители на храни

Хотелиери от Банско настояват за създаване на местна борса и тържище, където производителите на храни от региона да имат възможност да продават продуктите си.

Иван Кехайов произвежда 2 хиляди тона картофи в района на Банско. Стоката си обаче продава извън региона, а тук в хотелите идва на двойна цена. „Продажната цена при нас е 40 ст., фирмата Х , която зарежда 80% от хотелите я продава на 80 стотинки, разликата е 1 километър", каза Кехайов пред БНТ 2.

Хотелиери признаха, че пазаруват на едро, а не от малките стопанства в региона, защото от една страна им излиза по-евтино, а от друга получават и необходимите документи за качество.

"За нас цените са много важни, защото ние трябва да го предложим този продукт и да влезем в някакви рамкови ограничения", обясни Димитър Илиев, управител на хотел.

„Цената не може да бъде по-ниска, защото районът ни е такъв, че себестойността на продукцията е скъпа. В северна България всичко е по-евтино - и месото, и млечните продукти", коментира Иван Мутафчиев, производител на млечни биопродукти.

На дискусия в Банско участниците се обединиха около становището, че са необходими законодателни промени. Сега Законът за храните не позволява неизследван продукт да се предлага на гостите в хотелите. Хотелиери и производители се договориха до края на месеца да обсъдят конкретни предложения, за да скъсят пътя между тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България