Пропадане в снежна козирка убива Ния (обзор) Седнала да си сложи котки на краката върху снежна козирка, която се сринала

Турист почина на ски писта „Кулиното”

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 19 февруари 2018

Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Жените в Саудитска Арабия вече имат право сами да откриват фирми

Хотелиери от Банско искат тържище за местните производители на храни

Снимка: Архив

Хотелиери от Банско настояват за създаване на местна борса и тържище, където производителите на храни от региона да имат възможност да продават продуктите си.

Иван Кехайов произвежда 2 хиляди тона картофи в района на Банско. Стоката си обаче продава извън региона, а тук в хотелите идва на двойна цена. „Продажната цена при нас е 40 ст., фирмата Х , която зарежда 80% от хотелите я продава на 80 стотинки, разликата е 1 километър”, каза Кехайов пред БНТ 2.

Хотелиери признаха, че пазаруват на едро, а не от малките стопанства в региона, защото от една страна им излиза по-евтино, а от друга получават и необходимите документи за качество.

“За нас цените са много важни, защото ние трябва да го предложим този продукт и да влезем в някакви рамкови ограничения”, обясни Димитър Илиев, управител на хотел.

„Цената не може да бъде по-ниска, защото районът ни е такъв, че себестойността на продукцията е скъпа. В северна България всичко е по-евтино – и месото, и млечните продукти”, коментира Иван Мутафчиев, производител на млечни биопродукти.

На дискусия в Банско участниците се обединиха около становището, че са необходими законодателни промени. Сега Законът за храните не позволява неизследван продукт да се предлага на гостите в хотелите. Хотелиери и производители се договориха до края на месеца да обсъдят конкретни предложения, за да скъсят пътя между тях.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ООООО,банскалиите могат да мислят и за друго освен чомлек и раЧия!Жа ода да мочам,става интереснооо!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.