Хотел натрови атлети на световното

Сериозен провал сътвориха организаторите на световното по лека атлетика в Лондон. В един от хотелите, в които са настанени състезателите, избухна епидемия от гастроентерит вследствие на хранително натравяне. Със случая се заеха както официалните лекари на шампионата, така и медицинските екипи на засегнатите отбори. От организационния комитет на първенството обявиха, че ситуацията е под контрол след намесата и помощта на британските здравни органи.

От „Тауър хотел“ побързаха да се позоват на разследване, което посочило, че „хотелът не е източник на заболяването“.

„Спазваме стриктно хигиенния протокол и всички публични места са напълно дезинфекцирани“, гласи официално им изявление, но организаторите на световното решиха да пренасочат към друго място 30 германски атлети, които се очакваше да пристигнат вчера.

Сред засегнатите са предимно спортисти от Германия, Канада и Ирландия, но най-голяма загуба за първенството безспорно е лидерът в световната ранглиста на 200 метра Айзък Маквала. Именно това бе причината спринтьорът от Ботсвана, който има 19,77 секунди през сезона, да не се появи за сериите.

„Според лекарите на ИААФ съм получил хранително натравяне – написа Маквала в социалните мрежи. – Същото застигна и още няколко атлети. Надявам се, че лекарите ще ми позволят да бягам на финала на 400 метра.“

Атлетът вече си беше осигурил място в битката за медалите на една обиколка, която се проведе късно снощи. Той минава за най-сериозния съперник на световния рекордьор Уейд ван Нийкерк (ЮАР), превърнал се автоматично във фаворит и на 200 м.

Южноафриканецът обаче се опита да смекчи прогнозите, че ще се превърне в новия Юсейн Болт за леката атлетика. Въпреки, че дори легендарният ямаец, който няма да защитава титлата си на 200 метра, го определи като новата суперзвезда на спорта. „Готов е!“, отсече Болт. А куп легенди предрекоха, че Ван Нийкерк ще стане първият пробягал 400 метра под 43 секунди.

„За пръв път поемам толкова тежка задача – призна Нийкерк. – Във всеки от тези 6 дни ще имам бягане на световно ниво. Натоварването ми тук е два или три пъти по-голямо от това, на което съм бил подлаган досега.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт