Храмът в Раковски с нов орган с 8000 тръби

Изграждане на нов тръбен орган започна в католическата църква "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски. Благодарение на инициативността и ентусиазма на местния отец Димитър храмът отново ще бъде огласен от звуците на тръбен орган след 25-годишно прекъсване, а това ще е вторият такъв инструмент в католическа църква в Южна България. Органът е пневматичен, има 12 регистъра, два мануала и педалиера, а 8000 е общият брой на всички тръби. Преди това органът е служил на вярващите в енория в Германия и е на възраст около 60 години.

Дървените тръби са изработени от специално дърво, от което се изработват цигулки. Такъв тип инструменти е изключителна рядкост за България. Очаква се да прозвучи до края на месеца благодарение на италианския орган-майстор Алесандро Джиротто, който в момента е в Раковски и работи неуморно за осъществяване на тази мечта. Католическата църква "Пресвето сърце Исусово" в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб, твърдят запознати.

В енория "Пресвето сърце Исусово" започна традиционното едномесечно детско лято с молитва, песни и приветствие от отец Ивелин в двора на църквата. Темата през това лято е радостта и надеждата. Това е актуално размишление, което присъства в страни като Италия, Полша и като цяло в европейските католически общности.

По този начин децата ще опознаят отблизо и разберат по-задълбочено значението на тези благодати, присъстващи в живота им и да не ги забравят, когато пораснат. Освен спортните игри на открития терен има изградени уоркшопи за изработване на броенички, картички и рисунки, които после ще бъдат изложени на постоянен благотворителен базар в помощ на нуждаещите се.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България