Tри ракети са изстреляни от Ивицата Газа към Израел

Духовният код на България, народа и азбуката

Тамплиерите отличиха Георги Иванов с приз за рицарство

Коледна приказка в Антверпен

Тяло на жена е намерено в морето в Бургас

Северна Корея: Разговорите за денуклеаризация със САЩ са „извън масата за преговори“

Пожар гори в общежитие в Студентски град в София

Пътнически влак дерайлира край Кърджали

Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

Храната в Полша е по-евтина от нашата Потребителската електроника в България по-скъпа от Ирландия

Най-изгодни са колите в Словакия

Храната в Полша и Румъния е по-евтина, отколкото в България, въпреки че доходите в тези две страни са по-високи отколкото у нас. Като цяло цените в България са най-ниските сред страните от ЕС като нивото им е 48% от средното за общността. Това означава, че с едно и също количество пари българинът може да си купи двойно повече стоки и услуги от средния европеец. Доходите в България обаче са над 5 пъти по-ниски от тези в ЕС. У нас средното заплащане за час работа е 4,9 евро, а средното за ЕС възнаграждение е 26,8 евро, показват данните на Евростат за 2017 г. Затова жизненият ни стандарт е около 50% от този на средния европеец. Освен това се оказва, че има страни от ЕС, в които редица групи стоки са по-евтини отколкото у нас.

Най-евтина е храната в Румъния. Там цените на основните храни и безалкохолни са само 62% от средните за ЕС. След това е Полша, където цените на храните са 65% от средните за ЕС. България остава чак на трето място по евтини храни като у нас цените са в размер на 73% от средните за Общността. Оказва се, че в Румъния и Полша човек може да се прехранва доста по-лесно отколкото у нас. Най-скъпа е храната в Дания (с 50% над средното за ЕС ниво), Швеция (+26%) и Австрия (+35%).

По отношение на потребителската електроника България се нарежда чак на четвърто място сред страните от ЕС по най-ниски цени, като се класира наравно с богата държава като Великобритания. У нас и във Великобритания цените на потребителската електроника са само със 7% по-ниски от средните за ЕС. Най-евтина е техниката за дома в Ирландия като там цените са с 14% по-ниски от средните. В Полша и Чехия цените също са по-ниски отколкото у нас – съответно с 11% и 8% под средните за ЕС.

По отношение на личните транспортни средства България е чак на седмо място в ЕС по ниски цени, като се класираме наравно с Естония. У нас и в Естония колите са с 14% по-евтини от средното ниво. Най-ниски са цените на колите в Словакия – с 19% под средните. В Чехия цените са с 18%, а в Румъния – със 17% под средното ниво. По-евтини са колите и в Полша, Латвия и Литва.

В България обаче са най-евтините дрехи, алкохол, цигари, хотели и ресторанти в ЕС. Цените на дрехите в България са с 20% по-ниски от средните в ЕС. Алкохолът и цигарите са с 44% по-евтини от средното ниво, а ресторантите и хотелите са с 55% по-ниски цени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. При средна заплата 1000лв. за 2017, как сметнахте 4,9 евро на час средна надница!? 4,9 лв. е , не евра!!!

    1. и аз това се чудя как средното ни заплащане на час е 9 лв. близо при 1000 лв средна работна заплата

  2. Pravitelstvoto na Polsha podpomaga drebnite fermeri, BG pravitelstvoto podpomaga agro-himiata na golemite multi-kompanii , deto na sichko otgore uvrezhdat nashto DNK i sa kancerogenni.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.