Храните, които действат като наркотик

Близо една пета от хората страдат от подобно заболяване

Фаст фууд, торта и шоколад са сред най-опияняващите продукти и ястия

Над 20% от хората по света, или 1/5 от населението на Земята са пристрастени към храненето и съответно към различни видове продукти или ястия. Това показват данни от проучването Yale Food Addiction Scale на американския Йейлски университет, като се посочва, че този процент е доста по-висок при тези, които страдат от затлъстяване.

Хранителната зависимост е пристрастяване към храната по същия начин като към опиати, алкохол или други наркотични вещества. Засегнатите от подобен тип заболяване не са в състояние да контролират своето потребление към определени храни.

На първо място в класацията за най-опияняващи продукти и ястия се нареждат преработените храни и фаст фууд. Тази статистика не е особено изненадваща за специалистите в областта на храненето, тъй като консумацията на такива “вкуснотии” обикновено се асоциира с удоволствие.

Преработените храни най-често притежават високо съдържание на захар, мазнини или и двете.

Изследваното на щатския университет показва, че има биохимични причини, поради които някои хора губят контрол върху потреблението на сладките (или солените) изкушения.

Тортата и шоколадът по нищо не отстъпват на фаст фууда по отношение на опияняващите фактори, които притежават. Въпреки всичките си полезни свойства в борбата с депресията и лошото настроение тези два сладки специалитета са една от основните причини за развиване на хранителна зависимост.

Пица, чипс, пържени картофи, пържени пилешки хапки, мъфини, бекон и пуканки са останалите вкуснотии, към които любителите на похапването са склонни да се пристрастят.

 

Основните виновници

Съчетание между полезно и привързващо

24-1Шоколадът е известен както със своя невероятно сладък вкус, така и с редицата си полезни свойства за организма на човек. Ендрофинът, който той отделя при консумация, ни кара да се чувстваме щастливи и да забравим за депресията. Заедно с ендрофина обаче ние приемаме и допамин, които ни кара да искаме да хапваме шоколад все повече и повече.

Спасението през лятото

24-2-2Проучвания показват, че прекалена консумация на сладки изделия като шоколад и сладолед променя вкусовите ни прищевки и спираме да харесваме естествени храни, каквито преди сме харесвали, като плодовете например. Освен това според проучване, свързано с нервната система на човек, сладоледът е огромен източник на допамин и консумацията му се свързва с удоволствие, което хората непрестанно искат да си доставят.

Италианският тестен опиат

24-2-5Не само сладки изделия като шоколад и сладолед могат да ни накарат да развием хранителна зависимост. Пицата е един от основните причинители на този вид заболяване, тъй като в нея обикновено се съдържат огромен набор от различни съставки, които добре се съчетават и са лесни за консумация. Освен това тестото, от което се прави този специалитет, действа като хранителен наркотик.

Всякакъв вид пържени картофи

24-2-4Дали става дума за чипс или пържени картофи, комбинацията между мазнини и въглехидратите от зеленчука се оказва неустоима за почти всеки човек, който веднъж я е опитал. Огромното количество сол, хрупкавост и всякакъв вид добавени вкусове са основните причини тези вредни за талията ни храни да се окажат и особено пристрастяващи.

 

 

Любимият на американците бекон

24-2-5Беконът е пържено парче мазно месо, което е сред възможно най-нездравословните храни, които можем да похапваме. Въпреки това комбинацията с яйца за закуска се оказва любимият начин за започване на деня за милиони души по целия свят, особено за американците. За съжаление химикалите, които се отделят при направата на бекона, карат мозъка ни да изпитва постоянна нужда от консумацията му.

 

Откритие

Газираната вода стимулира апетита

Газираната минерална вода не е безопасна за нашата талия и ни кара да дебелеем, тъй като съдържащият се в мехурчетата й въглероден двуокис изостря апетита ни.

Мнозина считаха досега, че купа салата, консумирана с чаша газирана вода, е върхът на здравословната диета и ще се почувстваме сити, без да сме поели много калории. Но се оказва, че газираните мехурчета са коварни за килограмите ни, тъй като те стимулират хормона на глада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме