Храните поскъпнали двойно

Клиентите пазаруват само най-необходимото, а множество стоки залежават по рафтовете и витрините, като сред тях са риба, шоколад, сухи мезета, вина и др.

Сиренето става лукс, куфарни търговци пак тръгнаха с млякото 

За 3 месеца свинското мина 10 лева

Търговията е в колапс, 200 магазина в Благоевград търсят нови наематели

Oсновни хранителни продукти като мляко, месо, зеленчуци и плодове са поскъпнали почти двойно. Това показа проверка на репортерите на “Труд” в цялата страна. Ако за кило ябълки през март сме давали средно по 1,69-2,00 лева, то в последната седмица плодът е трайно по 3-3,60 лева. Свинското масово по магазините удари над 10 лева за килограм. А доматите - твърдо над 3 лева. Сезонните зеленчуци се намират на тази цена само по пазарите, защото в плодзеленчуковите магазини стигат и до 5-6 лева според сорта им. Тенденцията за ценовия скок започна от началото на извънредното положение през март заради коронавируса, но поскъпването продължава, коментираха собственици на магазини.

Жителите на Велико Търново купуват едни от най-скъпите храни. Репортерска проверка на “Труд” установи драстично поскъпване на множество стоки от първа необходимост. Старата столица държи най-висока цена при кашкавала - 14,35 лв./кг. Най-скъпа е и каймата смес, която върви по 7,80 лв. на едро. Сиренето в региона се предлага по 9 лева килото и вече е лукс на трапезата. Сред скъпите продукти е и слънчогледовото олио - 2,10 -2,89 лв. за литър, а зрелият фасул върви по 4,70 лв./кг. При брашното цената е левче за килограм и отново е по-висока отколкото в другите градове. Единствено при яйцата няма разлика и бройката излиза по 19 стотинки. Търговци казват, че оранжерийните домати са поскъпнали с 15 процента. По-високи цени са регистрирани и при морковите с 13,3 процента, при лука - над 9 на сто, ябълките с над 20 процента и при лимоните с близо 10 на сто.

“Хората рязко обедняха, а липсата на туристи допълнително утежнява икономическото състояние във Велико Търново. Множество магазинчета затвориха заради липса на клиенти. Хората драстично ограничиха харчовете си заради занижени доходи. Клиентите пазаруват само най-необходимото като множество стоки залежават по рафтовете и витрините, а сред тях са риба, шоколад, сухи мезета, вина и др.”, споделят съдържатели на търговски обекти.

Драстично увеличение на цените на киселото и прясно мляко се отбелязва в Западна България. В Благоевград, Сандански, Велинград и Пазарджик има най-голям скок. Няма кофичка мляко под един лев в Благоевград, дори и от имитиращите продукти. А литър мляко се търгува за над 2 лева. За сметка на това пък масово се развъртя търговията на домашно мляко, което струва левче за литър. Практиката да се продава домашно мляко полулегално бе позамряла последната година заради масовите проверки на инспектори на БАБХ в цялата страна.

Потреблението е доста свито, хората купуват само най-необходимите неща, казват продавачите и от Сливен. Търговията в по-малките населени места е в колапс след пандемията, констатират в Плевенско и Габровско. Всеки трети магазин по централната улица на Благоевград е с табела “дава се под наем, продавам, търся наематели”. Десетки търговски обекти за продажба на дрехи фалираха и затвориха напълно. А тези, които останаха се оплакват, че нямат никакви обороти. Свободните търговски площи в момента са над 200 обекта, коментираха пред “Труд” брокери на недвижими имоти в региона.

Заради дъждовете салатата струва 1 лв. повече за кг

Домати и краставици с рекордни цени

Тенденцията е същата в целия ЕС

Катерина Ковачева
ТРУД

Доматите и краставиците са на най-високата си цена за месец юни от поне 10 години насам. Причина за това са обилните дъждове, не само у нас, но и в Европа, заявиха производители. Само за последните две седмици, според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), цената на доматите на едро се е повишила с 23 ст. до близо 2,50 лв./кг. За сравнение по същото време на миналата година българските оранжерийни домати са се търгували по 2 лв. за кг. При вносните домати ситуацията е същата. Сега цените са средно 1,80 лв. за кг. на едро, а преди година - 1,37 лв.

При краставиците разликата в цените е още по-фрапираща. Българските оранжерийни краставици на едро сега се продават по 2,35 лв., при 1,20 лв. година по-рано.

“В момента в България доматите са все още вносни, има и доста нерегламентиран внос на бусове със стока от Гърция. Цените от неотопляеми оранжерии е около 2,50 лв.”, каза за “Труд” Слави Трифонов, председателят на Националния съюз на градинарите. По думите му 75% от краставиците на пазара са български, а качеството им е много по-добро от това на вносните. “За момента цените са малко по-високи от нормалните, заради по-високи енергийни разходи на производителите заради дъждовете. Но спрат ли валежите, цените на производителите ще се нормализират и ще станат под 2 лв. за кг”, коментира той.

Според Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), лошият климат е довел до ниски добиви на домани не само у нас, но и в Европа. “Гръцкият домат се продава по 2,30-2,50 лв./кг на едро, а турският около 3 лв.. Стока с ниско качество има и по един лев, но никой не я купува”, заяви той за “Труд”. Но и добави, че през 2019 г. е имало домат с екстра качеството на цени от 1,40 -1,50 лв., а сега са с лев отгоре. “Тези стоки са зависими от климата, ако не се стабилизира времето, и плодовете ще са скъпи”.

Пестим от кафе и бира

Самоводската чаршия затвори

Заради непосилни цени има отлив на клиенти и от заведенията в цялата страна. Липсата на туристически групи принуди наематели на дюкяни на прочутата улица на занаятите във Велико Търново, по-известна като Самоводската чаршия, да освободят помещенията. В момента улицата е безлюдна и тъжна. Хората пестят от пиене на кафета и биричка в заведения и по морето, а също и от по- скъпите плодове и зеленчуци. В месарските магазини се търсят кайма и пилешки бутчета, които домакините пестеливо разпределят за седмица. Пенсионерите залагат изключително на варивата боб, леща, юфка и макарони. Купуват най-евтините сирена и мляко, и рядко по някоя ябълка. За череши, ягоди и малини - никой не си позволява да се глези с такъв лукс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари