Храни и горива поскъпват през есента

Най-голямо е увеличението на цената на маслото – със 7,1% само за месец

Хотелите свалиха пакетите

Храните у нас са поскъпнали през септември. Националният статистически институт отчита месечна инфлация от 0,2%, като на годишна база – септември спрямо същия месец на 2016 г. тя е 2,1%.

Най-голямо е увеличението при цената на маслото – със 7,1% само за месец. Поскъпнали са и другите млечни продукти – сирене – с 3,1%, пресни и кисели млека - съответно с 0,8 и 1,6% и кашкавал - с 2,2%.

Спрямо август през есента повече плащаме и за плодове и зеленчуци. Цената на доматите се е повишила с 18,8%, на краставиците - с 10,6%, зелето - с 4,4% и дори на пресните зеленчукови подправки - с 2,4%.

Поскъпване има и при услугите, алкохола и цигарите, облеклата и обувките. В началото на отоплителния сезон по-високи са цените на газообразните и течни горива за битови нужди - съответно с 4,4 и 2,2%, на въглищата - с 0,7% и дървата за отопление - с 3,1%%. Повече плащаме за дизелово гориво - с 2,1%, бензин А95Н - с 1,5% и газ пропан-бутан за ЛТС - с 6,5%.

За сметка на това краят на активния летен сезон се отразява на цените на хотелите. През септември спрямо август пакетните услуги за почивка и туристически пътувания са намалели с 15,2%, а цените на хотелите във ваканционните центрове и курорти – с 18,7%.

Началото на учебната година се е отразило на цените на стоките за образование, като средното повишение в тази група е 1,5 на сто спрямо предходния месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари