На 21 юни 2018 да почерпят

Мръсен въздух убива 18 000 българи годишно Праховите частици допринасят за рак, увреждане на плода при бременни и др.

Ангела Меркел: Миграцията е предизвикателството на Европа

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Втори данък за имоти в морски и планински курорти Очакват 300 млн. лв. допълнително в хазната само за един сезон

Храната в Полша е по-евтина от нашата Потребителската електроника в България по-скъпа от Ирландия

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 21 юни 2018

Милка Христова: Управляващите в СО за пореден път опитаха да прокарат решение, като заобиколят СОС

Селянин уби приятелката си с вила и се обеси (обзор) Двамата отишли да берат липов цвят и се скарали жестоко

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Да бъде удвоена добавката на хора с над 90 % увреждания

Голям пожар бушува в покрайнините на Пловдив

Лувъра гостува на Велики Преслав Старата столица показва шедьоври на византийското изкуство

Кабинетът раздаде 60 милиона лева (обзор) Лекарите в спешна помощ получават 19,6 млн. лв., с които ще се вдигнат заплатите им

Европа въвежда контрамита за стоки от Съединените щати

Музеи привличат гости с виртуална реалност

Хранят децата по БДС от 3 ноември

От 3 ноември децата в училищата и детските градини ще ядат храна по Българския държавен стандарт. Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, ще трябва да бъдат по БДС. Това се отнася и до месните заготовки и месните продукти. Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.
Изискването беше въведено през ноември миналата година чрез промяна на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Гратисният период изтича на 3 ноември, когато влиза в сила и новият стандарт.

Промяната притеснява собствениците на столови, защото те трябва да получат допълнителни финанси от общините, за да покрият стандарта.

„Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената, сега обаче от 3 ноември този гратисен период изтече и всичко трябва да бъде по БДС“, обясни Силвия Симеонова, която е управител на фирма за столово хранене. Тя призова за подкрепа от общините, защото с навлизането на новото изискване разходите на фирмите за столово хранене ще се увеличат.

Засега обаче не се предвижда поскъпване на купоните. „Когато цената е била по-висока, просто родителите не могат да си го позволят и нямаме продадени купони“, уточни тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ”Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената,” Виждате ли братци и сестрици кой дава официално разрешение да се трови и унищожава Българския народ, за децата нямаме думи:( Такъв садизъм е бил възможен може би при първобитнообщинните общества, а може и по-рано..Много често евтин хранителен продукт, през последните 26 г., значи некачествен и вреден за здравето..но видите ли столовите са имали право да ги сервират на детските организми..
    Значи минаваме на държавни у-щни столови и студентски също:))) Какви вкуснотии и хем полезни, консумирахме като деца:)))) България има идеална възможност да дава на населението си качествена и евтина храна:)

  2. А ние искаме да попитаме нещо ръководителите на хранителната промишленост на България:)
    Защо ръководетели цената на един от най-хубавите (за нас най-убавия) кашкавал или Витоша се е възвисила до 13 лв за кг, сега може и 14, когато този кашкавал беше 2.40 лв при основна заплата нет 120 мес. Ние и сега си купихме 300 гр. и беше много вкусен..Дали са влагали в него евтини материали не се знае, но вкусът му беше мн близък до този, който ядяхме преди 89 г за 2.40 лв. Кой краде или лъже или за некой пробит лв. е станал убиец:(?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.