ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

САЩ призоваха Турция да покаже въздържаност в Сирия

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Българските вина и мед са хит в Германия Цените на бутилките започват от 4 евро, а таван няма

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Хранят децата по БДС от 3 ноември

От 3 ноември децата в училищата и детските градини ще ядат храна по Българския държавен стандарт. Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, ще трябва да бъдат по БДС. Това се отнася и до месните заготовки и месните продукти. Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.
Изискването беше въведено през ноември миналата година чрез промяна на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Гратисният период изтича на 3 ноември, когато влиза в сила и новият стандарт.

Промяната притеснява собствениците на столови, защото те трябва да получат допълнителни финанси от общините, за да покрият стандарта.

„Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената, сега обаче от 3 ноември този гратисен период изтече и всичко трябва да бъде по БДС“, обясни Силвия Симеонова, която е управител на фирма за столово хранене. Тя призова за подкрепа от общините, защото с навлизането на новото изискване разходите на фирмите за столово хранене ще се увеличат.

Засега обаче не се предвижда поскъпване на купоните. „Когато цената е била по-висока, просто родителите не могат да си го позволят и нямаме продадени купони“, уточни тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената,“ Виждате ли братци и сестрици кой дава официално разрешение да се трови и унищожава Българския народ, за децата нямаме думи:( Такъв садизъм е бил възможен може би при първобитнообщинните общества, а може и по-рано..Много често евтин хранителен продукт, през последните 26 г., значи некачествен и вреден за здравето..но видите ли столовите са имали право да ги сервират на детските организми..
    Значи минаваме на държавни у-щни столови и студентски също:))) Какви вкуснотии и хем полезни, консумирахме като деца:)))) България има идеална възможност да дава на населението си качествена и евтина храна:)

  2. А ние искаме да попитаме нещо ръководителите на хранителната промишленост на България:)
    Защо ръководетели цената на един от най-хубавите (за нас най-убавия) кашкавал или Витоша се е възвисила до 13 лв за кг, сега може и 14, когато този кашкавал беше 2.40 лв при основна заплата нет 120 мес. Ние и сега си купихме 300 гр. и беше много вкусен..Дали са влагали в него евтини материали не се знае, но вкусът му беше мн близък до този, който ядяхме преди 89 г за 2.40 лв. Кой краде или лъже или за некой пробит лв. е станал убиец:(?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.