Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Хранят децата по БДС от 3 ноември

От 3 ноември децата в училищата и детските градини ще ядат храна по Българския държавен стандарт. Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, ще трябва да бъдат по БДС. Това се отнася и до месните заготовки и месните продукти. Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.
Изискването беше въведено през ноември миналата година чрез промяна на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Гратисният период изтича на 3 ноември, когато влиза в сила и новият стандарт.

Промяната притеснява собствениците на столови, защото те трябва да получат допълнителни финанси от общините, за да покрият стандарта.

„Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената, сега обаче от 3 ноември този гратисен период изтече и всичко трябва да бъде по БДС“, обясни Силвия Симеонова, която е управител на фирма за столово хранене. Тя призова за подкрепа от общините, защото с навлизането на новото изискване разходите на фирмите за столово хранене ще се увеличат.

Засега обаче не се предвижда поскъпване на купоните. „Когато цената е била по-висока, просто родителите не могат да си го позволят и нямаме продадени купони“, уточни тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ”Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената,” Виждате ли братци и сестрици кой дава официално разрешение да се трови и унищожава Българския народ, за децата нямаме думи:( Такъв садизъм е бил възможен може би при първобитнообщинните общества, а може и по-рано..Много често евтин хранителен продукт, през последните 26 г., значи некачествен и вреден за здравето..но видите ли столовите са имали право да ги сервират на детските организми..
    Значи минаваме на държавни у-щни столови и студентски също:))) Какви вкуснотии и хем полезни, консумирахме като деца:)))) България има идеална възможност да дава на населението си качествена и евтина храна:)

  2. А ние искаме да попитаме нещо ръководителите на хранителната промишленост на България:)
    Защо ръководетели цената на един от най-хубавите (за нас най-убавия) кашкавал или Витоша се е възвисила до 13 лв за кг, сега може и 14, когато този кашкавал беше 2.40 лв при основна заплата нет 120 мес. Ние и сега си купихме 300 гр. и беше много вкусен..Дали са влагали в него евтини материали не се знае, но вкусът му беше мн близък до този, който ядяхме преди 89 г за 2.40 лв. Кой краде или лъже или за некой пробит лв. е станал убиец:(?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.