Хранят децата по БДС от 3 ноември

От 3 ноември децата в училищата и детските градини ще ядат храна по Българския държавен стандарт. Киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, ще трябва да бъдат по БДС. Това се отнася и до месните заготовки и месните продукти. Брашното и хлябът пък трябва да са произведени по утвърдени стандарти, а лютеницата и слънчогледовото масло по браншови стандарт.

Изискването беше въведено през ноември миналата година чрез промяна на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата. Гратисният период изтича на 3 ноември, когато влиза в сила и новият стандарт.

Промяната притеснява собствениците на столови, защото те трябва да получат допълнителни финанси от общините, за да покрият стандарта.

„Доскоро имахме право да даваме такъв продукт, който е по-евтин, за да се вместим в цената, сега обаче от 3 ноември този гратисен период изтече и всичко трябва да бъде по БДС“, обясни Силвия Симеонова, която е управител на фирма за столово хранене. Тя призова за подкрепа от общините, защото с навлизането на новото изискване разходите на фирмите за столово хранене ще се увеличат.

Засега обаче не се предвижда поскъпване на купоните. „Когато цената е била по-висока, просто родителите не могат да си го позволят и нямаме продадени купони“, уточни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България