Хранят децата с плодове с пестициди

Подозират, че част от продукцията за училищата ще бъде вносна

Предимство имат търговците

В последните промени в схемата “Училищен плод” не са описани и изискванията за пръскане на насажденията, което означава, че на учениците ще могат да се пласират плодове и зеленчуци с пестициди. За проблема алармира Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ). Заради това от асоциацията настояват приемът на документи по схемата, който приключи преди два дни, да се анулира, а Наредбата да бъде променена.

Промените в схемата “Училищен плод” дават привилегии на търговците, а не на земеделските производители, каза Чавдар Маринов. Според него действащата Наредба по схемата е позволила създаване на условия за получаване на държавни субсидии от определени фирми и е изпуснато изискването производителите на плодове и зеленчуци, които участват в схемата, да доставят на училищата само произведена от тях продукция - изискване, което е включено в схемата “Училищно мляко”.

“Един млад земеделски производител, регистриран тази пролет, е заявил, че ще доставя плодове на 1118 учебни заведения с 217 хил. деца, което е 44% от цялата схема. А фирмата е заявила, че има седем ниви, от които не е достатъчно да се произведе цялата нужна продукция за доставките”, каза Чавдар Маринов. По думите му това означава, че търговецът ще купува плодове и зеленчуци от чужбина, където цени са много по-ниски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България