Хранят децата с хляб второ качество

Кметове заобикалят обществените поръчки за училища и градини, твърдят от Федерация на потребителите

Хляб със съмнително качество се предлага в училищата и детските градини у нас, обяви пред “Труд” Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите в България. Кметове заобикалят възлагането на обществени поръчки за доставките на храни за детско и ученическо хранене и минават на директно договаряне. “Ако се спазват изискванията на Наредба 9, в обществените поръчки, които се обявяват от общините, трябва да участват само лицензирани фирми. Така се гарантира проследимост при производство на хлебни изделия по утвърден стандарт - за използвани пшеници без ГМО и без консерванти, а само брашно, вода и сол като стабилизатор на процеса на ферментация”, обясни Георгиев.

Може и да се проследи дали фирмата е регистрирана в Българската агенция по безопасност на храните. На практика обаче, вместо хляб по БДС, се предлага такъв със съмнително качество - с подобрители и консерванти, твърди председателят на федерацията. В същото време закуските и храните за градини и училищата са субсидирани от бюджета. Получава се изтичане на средства в сивия или нелоялния бранш, категоричен е Георгиев.

По данни на браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите всеки 8 от 10 хляба у нас са с неясно качество. Причината е, че осем от десет фирми не ползват утвърден стандарт “България”.

От Федерация на потребителите са изпратили запитване до всички кметове да предоставят информация с кои фирми са сключили договори за доставка на брашно и хляб за детско и ученическо хранене. Когато видим списъка, ще го сравним с този на агенцията по храните и ще разберем кои кметове правят компромиси със здравето на децата, заключи Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България