Шефът на кризисния щаб: От днес пътниците от Италия и Китай ще попълват анкета с лични данни

Първи заразен с коронавирус в Швейцария

Съвместно заседание на правителствата на България и на Гърция ще се проведе утре в Александруполис

Блокираната българка в хотел в Тенерифе: Не ни разрешават да излизаме

До 10 000 лв. ще струват на общините всеки километър път без винетка

Унищожиха невзривен боеприпас, открит край Ямбол

ВАР още от старта на идния сезон

Осъдиха 80-годишна варненка за телефонни измами Баба Веселинка паднала в капана след опит да прибере пари от прокурор

Стопанската академия е единственото българско висше училище със сертификат от Европейската комисия Той е за магистърска програма по митнически контрол

Президентът Радев: От правителството зависи въвеждането на еврото да бъде с икономическа и социална интеграция

Превозвачите връщат наети устройства за тола след три месеца Прекратяват контактите по-рано при промяна в собствеността на камиона или автобуса

Външно потвърди: Българско семейство е под карантина в хотел в Тенерифе, в контакт с тях сме

8 ученици от Кърджали се прибират по спешност от Италия заради коронавируса

Българска асоциация на заведенията опроверга Борис Бонев за незаконно строителство на „Витошка“

Никол Шерцингер във фатално черно

Хранят децата с хляб второ качество Кметове заобикалят обществените поръчки за училища и градини, твърдят от Федерация на потребителите

Хляб със съмнително качество се предлага в училищата и детските градини у нас, обяви пред “Труд” Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите в България. Кметове заобикалят възлагането на обществени поръчки за доставките на храни за детско и ученическо хранене и минават на директно договаряне. “Ако се спазват изискванията на Наредба 9, в обществените поръчки, които се обявяват от общините, трябва да участват само лицензирани фирми. Така се гарантира проследимост при производство на хлебни изделия по утвърден стандарт – за използвани пшеници без ГМО и без консерванти, а само брашно, вода и сол като стабилизатор на процеса на ферментация”, обясни Георгиев.

Може и да се проследи дали фирмата е регистрирана в Българската агенция по безопасност на храните. На практика обаче, вместо хляб по БДС, се предлага такъв със съмнително качество – с подобрители и консерванти, твърди председателят на федерацията. В същото време закуските и храните за градини и училищата са субсидирани от бюджета. Получава се изтичане на средства в сивия или нелоялния бранш, категоричен е Георгиев.

По данни на браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите всеки 8 от 10 хляба у нас са с неясно качество. Причината е, че осем от десет фирми не ползват утвърден стандарт “България”.

От Федерация на потребителите са изпратили запитване до всички кметове да предоставят информация с кои фирми са сключили договори за доставка на брашно и хляб за детско и ученическо хранене. Когато видим списъка, ще го сравним с този на агенцията по храните и ще разберем кои кметове правят компромиси със здравето на децата, заключи Георгиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Алармирайте доктор Людмила Емилова за това. Да видим да ли ще има смелостта да се обади. Известни хора като нея трябва да реагират в полза на обществото,а не само да се прикриват зад разни рецепти.

  2. Държавата дава под 50ст. за училищна закуска (с вкл. доставка) и 1,50-1,80 за хранене в градина – какво качество търсят!? А и вкъщи да не би да се хранят с друго, пак същите ментета и буклуци.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.