Христина Шопова: Фестивалът “Blagoevgrad Blues&Jazz”е уникален, съчетава блус и джаз

Световноизвестни изпълнители, много изненади, емоции и добра музика очакват жителите и гостите на Благоевград. Това стана ясно по време на пресконференция по повод поредното издание на международния фестивал.

„Това е музикално събитие, което през последните 5 години стана особено ценно за всички нас и аз много се радвам, че тази година успяхме да го надградим с още една вечер. Със сигурност ценителите на музиката ще бъдат доволни от програмата. Това е единственият по рода си фестивал у нас. Уникални сме, защото съчетаваме блус и джаза на едно място, а тази година новото е, че имаме и една класическа вечер, с която на 28 март ще открием фестивала в ДТ „Никола Вапцаров“. Там ще бъде първата вечер, а останалите две вечери ще са в парк „Македония”, зала „Орфей”. Това е петото юбилейно издание - пет години, в които усетихме правилно пулса на публиката и вече знаем какво иска. Тя пък знае, че ние ще предложим нещо качествено и хубаво. Взаимната ни връзка е добра“, каза зам.-кметът Христина Шопова, съобщиха от пресцентъра на общината.

Васко Кръпката, който е артистичен директор на фестивала, подчерта, че в Благоевград се случват все повече хубави неща. „Изключително съм горд и щастлив, че имам възможност да участвам в този фестивал. Програмата е пълна със световни имена отново“, подчерта Васко Кръпката.

„Това е парад на световния блус и джаз“, каза диригентът на Биг бенд- Благоевград - Борис Янев. „Нивото е изключително високо. Тази година публиката ще има възможност да наблюдава в първата фестивална вечер оркестъра на Камерна опера. Става въпрос за струнна формация, която ще акомпанира на джаз изпълнители, което е наистина уникално“, допълни той.

Фестивалът започва на 28 март в ДТ „Никола Вапцаров“ с класическа вечер. На 29 и 30 март музикалните вечери ще се проведат в зала „Орфей“ парк „Македония“, където ще звучи блус и джаз.

По време на юбилейното V издание ще чуем звезди като Деян Гаврич, гост- солистът, който ще излезе на сцената с Камерна опера-Благоевград и композиторката Драгана Йованович, маестро Алекс Зографов, тенорът Бойко Цветанов и Стоян Бончев. На сцената ще се качат и музикантите от „Подуене блус бенд“ и Васко Кръпката, които от сцената в Благоевград ще дадат началото на националното си турне по повод 30-годишния си творчески юбилей. Другите звезди, които ще зарадват публиката в Благоевград, са блусменът на Америка - Guy Davi, световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов и виртуозът на китарата от Македония - Влатко Стефановски, триото на Живко Петров, великолепната Хилда Казасян, в дует с Христо Йоцов и Биг Бенд-Благоевград.

Коментари

Задължително поле