Християните в Мосул се събират да празнуват Коледа за първи път, след като градът бе освободен от ИДИЛ

Църквата в северния иракски град Мосул изнесе коледна служба за първи път, след като градът бе освободен от „Ислямска държава“. Църквата „Св. Павел“, която в момента е единствената действаща в града, отпразнува Коледа на фона на засилени мерки за сигурност, пише The Independent.

Най-малко 100 християни са присъствали на службата в Източен Мосул, както и голям броя местни мюсюлмани, за да демонстрират подкрепа за своите съседи. Портретът на християнин, убит мъченически по време на окупацията на „Ислямска държава“ е изложен пред църквата, за да служи за болезнено напомняне за скорошните премеждия на града.

Иракските въоръжени сили изгониха джихадистката групировка от Мосул през юли след месеци кървави боеве. При управлението на „Ислямска държава“ отбелязването на християнските празници в града бе опасно. Групата караше вярващите да приемат исляма, да плащат данък джизие или да умрат, като много християни решиха да избягат.

„Вярата и надеждата ни бяха тук“, заяви отец Табет Хабиб. „Това ни накара да дойдем тук, да отпразнуваме Коледа и да кажем на света, че сме християни“, допълни той.

По-рано този месец иракският министър-председател Хайдер ал Абади обяви за успешна продължилата три години кампания за изгонването на ислямистите от пределите на страната.

Преди „Ислямска държава“ да завладее Мосул през 2014 г. в града имаше християнска общност от 35 хил. души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток