Християни се обявиха срещу предложения нов Закон за вероизповеданията

Около 200 представители на евангелски и други църкви излязоха за втори път на протест срещу предложените изменения в Закона за вероизповеданията. Според тях, промените в закона застрашават религиозните свободи.

"Няма по-големи родолюбци от християните - ние се молим за доброто на България всеки ден", каза пред протестиращите пастор Татеос Нигохосян. Той призова депутатите, внесли проектозакона, да се откажат от промените и да оставят настоящите регламенти. Пастор Румен Борджиев също задочно се обърна към законотворците: "докосвайки религиозните права на народа, вие докосвате зеницата на Създателя". Протестиращите ще търсят законови средства за защита на свободата на вярата.

През месец май бяха внесени два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти". Те предвиждат забрана за чуждестранно финансиране на вероизповеданията, регистрация на ново такова при заявени минимум 3000 негови последователи (в досегашния закон са само 300)., задават се определения на религиозен радикализъм и др.

Протестът се проведе пред Паметника на Съветската армия. Пастор Тони Еленков символично обвърза мястото с отношението на комунистическата държава към вярата. И го сравни с предложените законови промени. Мирният протест продължи под формата на молитвено шествие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България