Арестуваха младеж, умъртвил теле Непълнолетният злосторник удушил животното, докато се опитвал да го открадне

Обвиниха 27-годишен, буйствал в кръчма в Горна Оряховица

Посланикът на САЩ в Москва: Самолетоносачите в Средиземно море са „100 хиляди тона международна дипломация“ и сигнал за Русия

Ограничават движението на камиони над 12 тона в пиковите часове на 25 и 29 април

ООН: Повече цивилни афганистанци са убити от проправителствените сили, отколкото от талибаните

Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Мъжът на Аня Пенчева изкачва Еверест с „Шушана”

Какъв е единственият начин съпругът ви да си спомни за годишнината от сватбата ви?

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Мария Габриел: ГЕРБ няма основания за повече тревожност, знаем как се носи отговорност

Изоставеното в Пловдив бебе е било в кашон, няма данни за родителите

Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора: Необходима е промяна в политиките на Балканите

Броят на задържаните за нападенията в Шри Ланка достигна до 58 души

Цветелина Пенкова, № 3 в евролистата на БСП, пред „Труд“: Не познавам Сорос, камо ли да съм негов човек

Християнството под Партийния дом Гранитният колос е върху култов комплекс за приемане на новата вяра

Строежът на Партийния дом продължава шест години, завършен е през 1954 г. Днес символът на комунизма обслужва Народното събрание.

ІХ. 1944 г. съветски и наши архитекти прекрояват центъра на София

Феноменална ирония лежи в историческите пластове на София. Там, където е вдигнат Партийният дом на комунистите безверници, в древността са кръщавани първите християни.

В основите на гранитния колос са вградени останките на култов комплекс за приемане на новата вяра. Той е построен след Миланския едикт от 313 г., който легализира християнството.

Баптистерият, както е наричана кръщелната, е поръчан от император Константин Велики. „Сердика е моят Рим!“, обичал да повтаря владетелят.

До Миланския едикт последователите на Христа са хвърляни на лъвовете в Сердикийския амфитеатър. Правилото „Хляб и зрелища“ стриктно е спазвано в античния град. За него се грижел Президиумът на римската провинция, който е предтеча на сегашния парламент.

Тогавашните управници били мъдри и знаели, че без самун в торбата у плебея тлее бунт. С обилна храна и напитки народът сядал в амфитеатъра да гледа гладиатори и фокусници, дресура на животни и други чудесии. Пясъкът на арената попивал социалното напрежение.

През 1933 г. при изкопни работи на сегашния бул. „Стамболийски“ са разкрити останките на кръгла постройка. През 1951 г. излиза на светло още една подобна сграда. Тя е затисната в основите на бившия „Детмаг“.

„Твърде вероятно е това да са два еднакво големи цилиндрични хореуми-силози на града, като обикновено те се изграждат за удобство близо до някакъв вход на крепостта, в случая неоткрита досега обикновена порта“, обяснява архитект Сава Бобчев.

Познавачът на антична Сердика сочи и други силози в съседство. Хамбари са открити през 1965 г., когато се копае на ул. „Цар Калоян“. Над тях сега стърчи сградата на бившия „Кореком“. Става дума за система от зърнохранилища покрай източната крепостна стена на града.
Всички помещения са с мозаечен под срещу влагата и специални подсушителни канали. Тези мерки свидетелстват, че народът е държал на качеството – мръщел се е на горчив хляб от плесенясало жито.

Уникалният „каменен афиш“ за спектакъл на сердикийската арена.

Уникален „каменен афиш“ пък е изровен на ул. „Св. София“ зад Министерството на културата. Древният паметник е намерен през 1920 г. и е единственият в света подобен релеф. Мраморната пластика с размери 70 на 60 сантиметра рекламира спектакъл на сердикийската арена.

В центъра е изсечен гладиатор, върху който се хвърля бик. Зад въоръжения мъж се бият мечка и крокодил. Мечката явно е хваната на Витоша, а влечугото е гост от Нил и страшно святка със зъби. Предполага се, че патриотичната публика е залагала за нашенския звяр.

На същия релеф храбрец се е изправил с голи ръце пак срещу мечка. Друга стръвница е повалила човек и ръфа месата му. Двама гладиатори са настръхнали един срещу друг в основата на афиша. Единият стиска тризъбец, другият държи меч.

На сердикийската арена гастролирали бойци от всички римски провинции. Снажни гали и тъмнокожи нубийци мерили сили тук. Най-тачени обаче били местните траки. В землището на София са открити няколко гладиаторски паметника.

Такива са изровени и на други места по нашите земи. Августа Траяна (Стара Загора), Филипополис (Пловдив), Одесос (Варна) са дали на империята плеяда бойци. Известни са имената на Виктор Скевас, Ойскос Тлариос и разбира се на легендарния Спартак. Той е от тракийското племе меди, обучава се в школата на Гней Лентул Батиат и вдига най-голямото робско въстание в древността.

Много траки ставали професионални гладиатори, без да са роби. Те рискували живота си за пари и слава. Нашите предци се сражавали с шлем, малък правоъгълен щит и къс извит меч, наречен „сика“. Според гладиаторския речник тези бойци се именували просто „траки“.

Противник можел да им бъде „мирмилонът“ – с шлем, продълговат щит, меч или копие. С мрежа и тризъбец бил въоръжен „ретиарият“, а „самнитите“ се криели зад голям щит и размахвали къс прав меч. Под звуците на рогове мъжете излизали на арената и викали към публиката: „Обречените на смърт ви поздравяват!“

През 50-те години на миналия век започва строежът на големия хотел „Балкан“. Тогава от ямата за основите се показва амфитеатрален градеж, който археолозите приемат за арената на кървавите схватки.

Размерите на находката обаче са камерни за масово посещение. „Върху каменните седалища, които са на 10 реда, са могли да заемат места около 120 души, което отговаря на обикновеното число на градските съветници по онова време“, изчислява архитект Бобчев. Той е убеден, че там е заседавал Сердикийският градски съвет.

Истинският амфитеатър беше открит през 2004 г. Пак при изкоп за хотелски основи на ул. „Будапеща“ излезе на светло част от грандиозното съоръжение. Старината се показа точно зад Националния институт за паметниците на културата. Вместо да я съхранят, чиновниците я погребаха под хотела.

Много е затрито по време на „голямото копане“ след 9 септември 1944 г. В ония години съветски и наши архитекти прекрояват центъра на София, а машините го разорават повече от бомбардировките.

„Теренът на бъдещия строеж представляваше хаотична картина. Багери, булдозери и камиони кръстосваха в едно пространство, изпълнено с дълбоки ями“, разказва археоложката Магдалина Станчева.

Първо е вдигнат Партийният дом, после израстват Министерският съвет, Държавният съвет, „Балкан“ и ЦУМ. „Тогава на Археологическия институт не бе разрешено нито да удължи времето за разкопки, нито бе допусната мисълта за промяна на проектите, за да се запази нещо от откритото“, пише проф. Станчева.

Останките от античната кръщелна са изложени пред Археологическия музей.

Един ден багерите разкриват и кръщелната. „Тук именно, под западната част на Партийния дом, бе засвидетелствано началото на християнския живот на София“, отбелязва специалистката.

Езичниците влизали в предверие, откъдето пристъпяли към основното помещение. Тук се топвали в басейн, облицован с мрамор и пълен със светена вода. Очиствали се от греховете и приемали новата вяра.

При Константин Велики гладиаторските борби са забранени. Това е краят на епохата „Хляб и зрелища“. Но и краят на Римската империя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Ей средновековни измамници, взимайте си царете гладиаторите поповете султаните халифите папите лъжите и се разкарайте от живота ни !
    Няма да ви станем роби !

  2. МНОГО ДОБРЕ СИ СПОМНЯМ, ЧЕ В РАЙОНА НА СЕГАШНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ( БИВШИЯТ ПАРТИЕН ДОМ) СЛЕД БОМБАРОВКИТЕ НА НАШИТЕ СЕГАШНИ ГОРЕЩИ ПРИЯТЕЛИ БЯХА ОСТАНАЛИ ДА СТЪРЧАТ ДВЕ СГРАДИ .ОТ СТРАНАТА НА БНБ ТАЗИ НА ЮНИЙОН КЛУБ И ОТ ДРУГАТА ЕДНА В МАГАЗИНА НА КОЯТО БЕШЕ ОТВОРЕНА ПЪРВАТА ДЕТСКА КНИЖАРНИЦА СЛЕД ВОЙНАТА. КАКВО Е ИМАЛО ПОД ЗЕМЯНА НЕ СЕ ВИЖДА, НО КАКВОТО Е СТОРЕНО ОТ ЧОВЕКА НА ПОВЪРХНОСТТА Е ВИДНО!

    1. Да, видно е. Огромни мастодонти за да пазят лизачите на руски задници, с тайни подземни коридори и скривалища. Този идиотски архитектурен стил е еднакъв в цяла източна Европа и Северна Корея. А за народа – панелки с 30 години живот. А уж била „народна“ република. Все едно да кажеш, че едно г-о-в-н-о е безцена суровина и води към „Светлото бъдаще“.

  3. тахов, тахов, ако не беха комунистите да разровят и документират откритото, нямаше да пишеш тази статия… а това септември 44 в подзаглавието и слабоумния наглец плевнелиев би имал акъл да не добавя към заглавието.
    факти.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.