Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Христос Стилианидис: България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа

България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа и винаги е на първа линия при оказване на помощ. Това каза европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис след среща с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

„С министър-председателя Бойко Борисов имахме много конструктивна среща, като основният акцент в нея беше предложението на Европейската комисия за осъвременяване механизма за спасителни операции. Обсъдихме и други въпроси от геополитическо значение. Напълно съм съгласен с казаното от премиера на България, че природните бедствия от последните години, които бяха от катастрофално естество заради измененията на климата, доказаха, че сега съществуващата система за реакция при извънредни ситуации в Европа вече не отговаря на възникналите потребности“, каза още еврокомисарят и уточни, че трябва да се засили капацитета в цяла Европа за реакции при бедствия – включително при земетресения, при бедствия от химическо естество и др.

„Ние с премиера Бойко Борисов споделяме общото виждане, че наш дълг и задължение е да осигурим по-добра защита за европейските граждани. Акцентът в това отношение трябва да бъде следният – Европа трябва да може да реагира бързо и ефективно и това ще става чрез спасителни операции. С този нов план намерението е да се повиши способността на ЕС като цяло за реакция при бедствия. С новия механизъм rescEU намерението ни е държавите членки да имат право да използват възможностите си за справяне с тези ситуации. Също така сме заложили чрез този нов механизъм и финансови средства и средства за управление, които да са в помощ на държавите. Този нов капацитет е предназначен да бъде в допълнение, а не да замести националния капацитет на страните. Той ще съдейства за цялостно засилване и подобряване на европейската мрежа за безопасност“, каза още Стилианидис.

Еврокомисарят обясни, че е подчертал пред премиера Бойко Борисов, че България вече играе възлова роля по отношение механизма на гражданска защита в Европа и това важи за всички области – било то горски пожари или наводнения.

„Искам да подчертая, че България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ чрез европейския механизъм – било то помощ за Гърция, за Турция или за Черна гора, и използвам случая да благодаря на българския народ и на българското правителство. Това е доказателство на практика за реалната солидарност, която съществува в ЕС тогава, когато трябва да се предприемат действия. България играе възлова роля сега – по време на Председателството си, за възможно най-бързото развитие на това предложение за политика. Трябва да направим всичко възможно, за да може да бъде въведена новата система възможно най-скоро, защото не знае – следващото бедствие може вече да ни дебне“, каза още той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.