БСП – София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков Наш дълг е да помним делата на Кирков и да не позволяваме забраната и забравата да ги изличат от паметта на българите, каза общинският съветник и председател на Районния съвет на БСП във "Възраждане" Иван Таков

Борис Джонсън: Не сме длъжни да изплащаме обезщетение от 39 млрд. паунда на ЕС ако напуснем без сделка

Гитхорн – приказният свят на водните хора И възрастни, и деца се придвижват с лодки

МВнР: Транспортни стачки затрудняват пътувания в Испания

АИКБ подкрепи Марияна Николова и поиска одит на IT сигурността в държавната администрация

Чеченец застреля бивш грузински командос в Берлин

ЦГМ: Само 7% са гратисчиите в столичния градски транспорт 240 контрольори следят за редовността на пътниците

Тръмп отрече Г-7 да е упълномощавал Макрон за преговори с Иран

Десетки пожари са избухнали през почивните дни в Гърция

БСП-София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков

Все повече млади хора страдат от дискови хернии

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Най-големият противопожарен самолет в света се бори с огъня в Амазонската джунгла (ВИДЕО)

Протестите в Хонконг ескалираха отново (ВИДЕО)

Авария в ТЕЦ-Перник е причинила замърсяване на река Струма

Христос Стилианидис: България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа

България играе възлова роля за механизма на гражданска защита в Европа и винаги е на първа линия при оказване на помощ. Това каза европейският комисар по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис след среща с министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

„С министър-председателя Бойко Борисов имахме много конструктивна среща, като основният акцент в нея беше предложението на Европейската комисия за осъвременяване механизма за спасителни операции. Обсъдихме и други въпроси от геополитическо значение. Напълно съм съгласен с казаното от премиера на България, че природните бедствия от последните години, които бяха от катастрофално естество заради измененията на климата, доказаха, че сега съществуващата система за реакция при извънредни ситуации в Европа вече не отговаря на възникналите потребности“, каза още еврокомисарят и уточни, че трябва да се засили капацитета в цяла Европа за реакции при бедствия – включително при земетресения, при бедствия от химическо естество и др.

„Ние с премиера Бойко Борисов споделяме общото виждане, че наш дълг и задължение е да осигурим по-добра защита за европейските граждани. Акцентът в това отношение трябва да бъде следният – Европа трябва да може да реагира бързо и ефективно и това ще става чрез спасителни операции. С този нов план намерението е да се повиши способността на ЕС като цяло за реакция при бедствия. С новия механизъм rescEU намерението ни е държавите членки да имат право да използват възможностите си за справяне с тези ситуации. Също така сме заложили чрез този нов механизъм и финансови средства и средства за управление, които да са в помощ на държавите. Този нов капацитет е предназначен да бъде в допълнение, а не да замести националния капацитет на страните. Той ще съдейства за цялостно засилване и подобряване на европейската мрежа за безопасност“, каза още Стилианидис.

Еврокомисарят обясни, че е подчертал пред премиера Бойко Борисов, че България вече играе възлова роля по отношение механизма на гражданска защита в Европа и това важи за всички области – било то горски пожари или наводнения.

„Искам да подчертая, че България винаги е била на първа линия при предоставянето на помощ чрез европейския механизъм – било то помощ за Гърция, за Турция или за Черна гора, и използвам случая да благодаря на българския народ и на българското правителство. Това е доказателство на практика за реалната солидарност, която съществува в ЕС тогава, когато трябва да се предприемат действия. България играе възлова роля сега – по време на Председателството си, за възможно най-бързото развитие на това предложение за политика. Трябва да направим всичко възможно, за да може да бъде въведена новата система възможно най-скоро, защото не знае – следващото бедствие може вече да ни дебне“, каза още той.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.