Христо Григоров: У нас няма криза за водни спасители

У нас няма криза за водни спасители, а проблем с условията на труд, които им се предлагат. Това заяви във Варна председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров. Той припомни, че ежегодно БЧК обучава стотици спасители, чиито сертификати са валидни в цял свят. Повечето завършили заминават в чужбина и често на нашите плажове по вишките дежурят пенсионери.

"Това ще се промени, когато концесионерите и наемателите на плажове осигурят добри заплати и спрат да третират спасителите като момчета за всичко", коментира Григоров. Той бе гост на отчетното събрание на Областния съвет на БЧК-Варна. Миналата година само в морската столица в БЧК са заверили талоните си за правоспособност 470 спасители, а други 127 са завършили успешно курсовете. 31 подрастващи до 18 г. са преминали през обучението "Млад спасител".

20 000 са доброволците на БЧК в цялата страна, допълни Григоров. Според него тази година акцент в работата на организацията ще бъде подготовката за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България