Христо Григоров: 600 достойни мъже спасяват животи в планината

Близо 600 достойни мъже всяка година, рискувайки често пъти живота си, са в планините да спасяват човешки живот. Това каза председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров на пресконференция за спасителните акции през отминаващата 2016 г. и преглед на готовността на отрядите за предстоящия зимен сезон.

"Това са нашите спасители. Разделени на 33 отряда с 23 обучени кучета и добре екипирани. Този сезон е много добре подсигурен с много добри професионалисти", заяви той.

По думите му не се касае само за спасяване на човешки живот, а и за имиджа на България като една туристическа дестинация. "Искам да ви уверя, че ако отидете в планината и не дай си Боже се случи нещо, можете да разчитате на БЧК и респективно на Планинската спасителна служба (ПСС)", обясни Григоров.

"Промени в закона дават възможността за много по-бърза и ефективна реакция на спасителите. Фактът, че световната организация за планинско спасяване ИКАР проведе своята национална конференция у нас говори за нивото, за имиджа и авторитета, който ПСС изгради не само в България, а и в световен мащаб", отбеляза той.

"Срещаме проблеми с освобождаването на доброволци от постоянната им работа при нужда", каза председателят на Планинската спасителна служба Веселин Ганчев

Според Христо Григоров най-после нормативно трябва да се реши проблемът с освобождаването на служителите от постоянната им работа при дейности свързани с доброволчеството. "Този въпрос засяга всички екипи, дори бедствените. От правителство на правителство този закон се прехвърля като горещ картоф", добави той.

"Миналата година направихме представяне на приложение, което може да се ползва от всички смартфони. То дава възможност на закъсал в гората или планината турист с едно кликване върху иконката да позиционира своите да се препращат GPS координати и да ги препрати в денонощния дежурен център на ППС", припомни Ганчев.

По думите му това не става напълно автоматично, а се изисква да се направи и допълнително обаждане, с което да стане ясно в какво състояние е той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България