Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Христо Григоров: 600 достойни мъже спасяват животи в планината

Снимка: Архив

Близо 600 достойни мъже всяка година, рискувайки често пъти живота си, са в планините да спасяват човешки живот. Това каза председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров на пресконференция за спасителните акции през отминаващата 2016 г. и преглед на готовността на отрядите за предстоящия зимен сезон.

“Това са нашите спасители. Разделени на 33 отряда с 23 обучени кучета и добре екипирани. Този сезон е много добре подсигурен с много добри професионалисти”, заяви той.

По думите му не се касае само за спасяване на човешки живот, а и за имиджа на България като една туристическа дестинация. “Искам да ви уверя, че ако отидете в планината и не дай си Боже се случи нещо, можете да разчитате на БЧК и респективно на Планинската спасителна служба (ПСС)”, обясни Григоров.

“Промени в закона дават възможността за много по-бърза и ефективна реакция на спасителите. Фактът, че световната организация за планинско спасяване ИКАР проведе своята национална конференция у нас говори за нивото, за имиджа и авторитета, който ПСС изгради не само в България, а и в световен мащаб”, отбеляза той.

“Срещаме проблеми с освобождаването на доброволци от постоянната им работа при нужда”, каза председателят на Планинската спасителна служба Веселин Ганчев

Според Христо Григоров най-после нормативно трябва да се реши проблемът с освобождаването на служителите от постоянната им работа при дейности свързани с доброволчеството. “Този въпрос засяга всички екипи, дори бедствените. От правителство на правителство този закон се прехвърля като горещ картоф”, добави той.

“Миналата година направихме представяне на приложение, което може да се ползва от всички смартфони. То дава възможност на закъсал в гората или планината турист с едно кликване върху иконката да позиционира своите да се препращат GPS координати и да ги препрати в денонощния дежурен център на ППС”, припомни Ганчев.

По думите му това не става напълно автоматично, а се изисква да се направи и допълнително обаждане, с което да стане ясно в какво състояние е той.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.