Христо Живков - Страсти Христови

Българският актьор, режисьор и продуцент Христо Живков ще повтори ролята си на Йоан Богослов в продължението на световния филмов суперхит „Страстите Христови“. Религиозният трилър стана едно от най-големите и коментирани заглавия на 2004-а година с приходи от над 600 милиона долара – 20 пъти повече от 30-милионния бюджет, с който разполагаше режисьорът и продуцент Мел Гибсън. Живков имаше малко реплики, но много централно присъствие в „Страстите Христови“, където Гибсън го беше поставил да бъде „очите на целия филм“. Втората част ще се снима в края на 2018-а или началото на 2019-а и трябва да се появи на екран в края на 2019-а година.

Христо Живков отново ще бъде режисиран от големия Мел Гибсън, който пак поема кормилото на религиозната история след като успешно се завърна в Холивудския елит с военния си хит „Възражение по съвест“. Години наред Гибсън беше третиран като парий заради каскада от скандали, включваки пиянство, арест, расистки коментари, конспиративни теории и турбулентна раздяла с украинската му половинка Оксана Григориева, но сега вече всичко му простено и феновете му се надяват да няма нови изцепки.

Във втората част на филма, озаглавен „Страстите Христови: Възкресение“ се завръщат още Джим Кавийзъл, Майя Моргенштерн и Франческо Де Вито. Само прелестната Моника Белучи, която изигра Мария Магдалена в оригиналния религиозен блокбастър не е включена в актьорския състав. Сценарият на Рандъл Уолъс се пази в тайна. Той е работил с Мел Гибсън по„Смело сърце“ и „Бяхме войници“.

Така Христо Живков става един от малкото български изпълнители, които два пъти работят с едно от най-големите имена на световното кино. Той споделя, че след „Страстите Христови“ се е виждал няколко пъти с Гибсън в различни точки на планетата, вечеряли са заедно и винаги са поддържали интересни отношения. За българския актьор Мел Гибсън е изключително енергичен човек, който винаги е готов да помага, да дава и да предразполага околните. Освен това обичал много зехтина и един път Живков му подарил бутилка преди да вечерят заедно.

Живков вече има дълга кариера зад граница. Още като млад артист той заминава за Италия, където успява да се наложи и се снима във филмови и телевизиони продукции. Сред другите му ключови роли са тази на Джовани де Медичи в италианския филм „Занаятът на оръжията“ на Ермано Олми и в „Чифликът на чучулигите“ на братята Паоло и Виторио Тавиани.

Преди четири години Христо Живков изигра и централна роля в друга продукция от Ботуша - „Невидимото момче”, където си партнира с великолепната Валерия Голино. Продуцентите на филма са същите, които през 2014 г. спечелиха“Оскар” с фелиниевия шедьовър на Паоло Сорентино “Великата красота”. Режисьор е Габриеле Салваторе, известен с международния хит „Медитеранео“.

В България Христо е участвал в приключенската екшън комедия „Печалбата“ на Магърдич Халваджиян от 2001-а година. Работил е и по два документални филма за кампанията „Великите българи“ на БНТ в съавторство със сценариста Димитър Стоянович.

Той е известен най-вече като актьор, но всъщност завършва кинорежисура в НАТФИЗ в класа на професор Христо Христов.

„Като актьор участвам във всеки проект, който ме интересува. Наивно си мислех, че след като ме избраха за главната роля в „Занаятът на оръжията" на Ермано Олми, който бе включен в официалната селекция за Кан, би се появил и специален интерес към мен. Щастлив съм обаче, че успявам на всеки две години да участвам в по един добър филм. И съм благодарен, че те са се появявали в точното време и са били продължение на диалога, който водя със себе си“, разказаЖивков в интервю преди няколко години.

Като режисьор той успява да впечатли критиците още със своя дебют – документалното произведение „Неудобният д-р Кръстев“. Филмът е описван като „безкомпромисен, много силен, много емоционален“.

Любимите филми на Христо Живков са три от най-монументалните произведения на седмото изкуство - „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола, „Жега“ на Майкъл Ман и „Осем и половина“ на Фредерико Фелини. В литературата той също е под влиянието на световни класики - „Пътеводител на галактическия стопаджия“, „Дон Кихот“ и „Престъпление и наказание“.

 

Появи се и в къщата на VIP Брадър

Преди две години Христо Живков осъществи зрелищно завръщане в България, но не с филм или сериал, а с риалити шоуто VIP Брадър. С избора си на платформа за изява той и изненада и може би дори разочарова някои свои почитатели, които го свързват с традиционно по-престижните и издържани продукти на европейското кино. А фактът, че Живков е играл с Моника Белучи и е бил режисиран от Мел Гибсън допълнително озадачи хората, които са следяли кариерата му на актьор и режисьор. Преди да влезе в Къщата на риалити програмата той беше заявил, че отива да се забавлява.

 

За него

Напълно му се доверявам

Нямах никакви съмнения да поканя отново Христо Живков за продължението на „Страстите Христови“. Срещнахме се в Лос Анжелис, уговорихме детайлите и мисля, че всичко ще бъде точно.

Мел Гибсън, режисьор и продуцент на "Страстите Христови"

 

Безразличен ми е

Виждах го как ме гледа от самото начало. Знаех, че ме харесва. А после заяви, че не иска да участва в сериала, защото много обича приятелката си. Исках да му сваля маската и го направих. Омръзна ми да се прави на най-великия и да тичат всички около него. Мисля, че щеше да е много по-безобидно да беше изиграл сериала. Не го харесвам. Никак. Не. Изобщо! Вече не усещам нищо. Безразличен ми е.

Фолкдивата Емануела, съквратирантка на Христо Живков във "Вип брадър"

 

Има фино ренесансово излъчване

Ефектните актьорски превъплъщения на Христо Живков в „Занаятът на оръжията“ на Ермано Олми и в „Страстите Христови“ на Мел Гибсън го изстреляха в световната слава. Христо е красив, но не се поддава на евтината суета. Христо е ерудиран и умее да изчаква своя час. Христо е изключително интелигентен човек, който прекара дълги години в италианското кино, игра в разни филми и е наясно, че щастливата актьорска съдба е въпрос на упоритост, на късмет и на талант. Христо притежава едно фино ренесансово излъчване и то не можа да се впише в нашето кино, което е повече вгледано в социалното, отколкото в духовното. Аз не вярвам много в продълженията на филми и тъй като много харесвам „Страстите Христови“ и Мел Гибсън, се надявам Христо да успее и да се превърне в актьор от световна величина.

Геновева Димитрова, кинокритичка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети