Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ

Христо Иванов (в ляво) и Атанас Атанасов не считат, че кандидатът им Тома Белев е направил нещо нередно.

Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

Според „десните“ случаят е маловажен

ВМРО сезира ЦИК за езика на омразата на „еколога“

Лидерите на коалицията „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ – това показват техните реакции.

Както „Труд“ съобщи, кандидатът за общински съветник в София предизвика масово възмущение с коментара си във фейсбук, че „най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно“. Заради репликата му вече има много граждански и политически позиции, че е недопустимо той да участва в местните избори в неделя.

Реакцията на партиите също беше еднозначна – думите на „приородозащитника“ бяха осъдени от ГЕРБ, БСП, ВМРО, СДС.

Но според Христо Иванов от „Да, България“, която е част от коалицията, проблем няма и Белев остава в листата, защото бил поднесъл „извинение“ - с това случаят приключил. Иванов не коментира, че всъщност в „извинението“ на „еколога“ не личи съжаление, а нахалство и самонадеяност. Нелепо и жалко звучат опитите на бившия правосъден министър да замаже гафа с твърдението, че думите на Белев са „извадени от контекста“. Те са написани точно и ясно, без никаква възможност за различно тълкуване.

Председателят на другата формация в коалицията ДСБ - Атанас Атанасов, досега не е коментирал случката, въпреки призива на СДС. От там излязоха с официална декларация, в която призоваха за реакция. Мълчи и кандидатът за кмет на „десните“ Борислав Игнатов. От СДС са категорични, че това е мълчаливо съгласие с антисемитската реплика на Белев.

В същото време от ВМРО съобщиха пред „Труд“, че вече са депозирали жалба в Централната избирателна комисия и искат наказание за използвания език на омразата от Тома Белев по време на предизборната кампания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България