Христо Проданов, БСП: Следващият шеф на КПКОНПИ вече е избран, заради него променят закона

Христо Проданов. Снимка: БНТ/архив

Според мен следващият шеф на КПКОНПИ е избран вече, но тъй като не отговаряше на досегашните критерии за шеф на антикорупционният орган, затова управляващите ги променят. Това заяви по БТВ зам.-предсетелят от ПГ на "БСП за България" Христо Проданов, съобщиха от пресцентъра на партията. Той предположи, че на четвъртите поправки на антикорупционния закон, ще бъде заложено следващият шеф на КПКОНПИ да има висше образование със степен магистър, но може и да не е юрист.

Проданов беше категоричен, че БСП иска и оставакта на председателя на КПКОНПИ, но и на неговия заместник, защото той трябва да води разследването срещу шефа си. "В скандалите с "имотгейт" се оказа, че той има по-голяма тераса от председателя и има същите проблеми. Няма как заместникът да разследва председателя", обясни народният представител от левицата.

Проданов припомни, че когато се приемаше антикорупционният закон, от БСП предложиха предсеателят му да се избира от президента на републиката, а не от Народното събрание, защото той трябва да проверява депутатите. На въпрос, кой би проверявал тогава президента, Проданов обясни: "Възможността за генериране на корупция от държавния глава е нищожна, защото бюджетът на президентството се състои от пари за представителни разходи и за заплати. Докато в изпълнителната и в местната власти е основният генератор на корупция. Затова казахме миналата година, че не трябва Пламен Георгиев да е председател на КПКОНПИ по няколко причини. Той беше наблюдаващ прокурор по делото "Ало, Ваньо съм", когато Бойко Боирсов беше записан да говори по телефона с шефа на митниците. След това беше зам.-министър на правосъдието на кабинета Борисов 1. Това са факти, които показват, че той е политически зависим от ГЕРБ. Затова казахме, че не бива тойзи, който ще проверява изпълнителната власт, да е зависим от нея", каза Проданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика