Христо Стоичков предупреди шведите в интервю пред в. „Афтонбладет“: Не забрявайте - вече нямате Ленарт Йохансон!

Bulgarian midfielder Hristo Stoichkov (L) and Swedish defender Roland Nilsson battle for the ball during their World Cup soccer match for third place, 16 July 1994 at the Rose Bowl in Los Angeles. Sweden won 4-0. AFP PHOTO/DANIEL GARCIA / AFP / DANIEL GARCIA

Христо Стоичков даде ексклузивно интервю пред „Афтобладет“, най-големия вестник в Швеция. От дома си в Маями най-великият български футболист разкри какво очаква от световната квалификация на стадион „Васил Левски“.

- Кажете за шведските и скандинавските любители на футбола за днешния ви живот. Къде сте, какво работите, следите ли международния футбол?

- Първо искам да поздравя всичките мои приятели в Швеция. И да изкажа искрени съболезнования на семейството на един прекрасен играч, какъвто беше Клаас Ингесон. Играл съм с Томас Бролин в „Парма“ и пазя само добри спомени. Същото се отнася и за Хенрик Ларсон, който имаше основна заслуга „Барселона“ да спечели Шампионската лига през 20006 година. Невероятно добро момче. Няма да забравя и Томас Равели, един от най-трудните вратари, срещу които съм се изправял. Радвам се, когато имам възможност да се срещна с приятели от Швеция. В момента съм анализатор на американския спортен канал „Унивижън“ и дори ще имам възможност да коментирам мача България – Швеция. Ще бъде интересно. Не спирам да следя всички новини около международния футбол. Разбира се, основната ми задача са първенствата на Мексико и САЩ. От следващия сезон нашата телевизия започва да излъчва Шампионската лига и ще е удоволствие, ако някой ден дойда до Швеция за мач на ваш отбор. Ще предаваме и финалите на световното първенство Русия 2018.

- Какво очаквате от мача България Швеция? Какви са чувствата ви от двубоите на вашия отбор с нашия?

- Признавам си, че съм доста далече от българския футбол. Нямам възможност да го следя в детайли. Разбира се, надявам се, че България ще победи Швеция. Аз не успях нито като футболист, нито като треньор. Но пък и вие не забравяйте, че вече Ленарт Йохансон не е президент на УЕФА. Тогава лесно се класирахте навсякъде. Сега ви е доста по-трудно. Иначе винаги е било интересно да играя срещу Швеция. Аз съм и последният българин, който вкара гол в този мач – беше през есента на 1993-а. Тогава и двама отбора се класирахме не само на световното, а и дори на полуфиналите.

- Какво е положението на българския футбол и защо не се класирате за голямо първенство от Евро 2004?

- Причините са много и са само вътрешни. Заради различни неща не успяхме да надградим от най-големия ни успех през 1994 година. България е малка държава, но винаги сме имали качествени футболисти. За нас през 2004-а дори беше успех, че сме част от 16-те най-добри в Европа. Жалко е, че футболния съюз не прави нужното за да върви футболът ни нагоре. Но повтарям – това са вътрешни неща, а аз живея в Щатите. Каквото съм имал да го казвам, съм го казвал в очите на хората, които ръководят българския футбол.

- Има ли нов Стоичков в българския футбол?

- България никога не е била само Стоичков. В живота ми не употребявам думата „Аз“. В националния отбор на България, в ЦСКА, в „Барселона“, в „Парма“ и във всичките ми останали отбори сме били „ние“. А в това „ние“ се включваха все страхотни футболисти. Иска ми се не само някой българин да ме настигне, но и да ме задмине. Да спечели Шампионската лига, България да стигне повече от четвърто място на мондиал. Дали ще сме живи да го видим? Не вярвам.

- Виждате ли се отново като треньор?

- Футболът е моят живот от съвсем малък. Извървях пътя от най-ниското до най-високо ниво. В това число включвам и треньорската работа. От няколко години работя като телевизионен анализатор и се наслаждавам на тази професия. Но тя не изключва отново да стана треньор. Само че това не ми е самоцел. Ако се появи оферта, която да ме удовлетворява, ще я приема и всички ще го разберете.

- На 36 години Златан Ибрахимович подписа нов договор с „Манчестър Юнайтед“, въпреки проблемите с коляното му. Ще успее ли? Ще спечелили Шампионската лига, което не е постигал никога?

- Успехите на Златан говорят сами за себе си. Той е пример за младите футболисти не само с футболните си качества, но и с характера на победител. Следил съм цялата му кариера, въпреки че не сме имали допирни точки. Фактът, че моят приятел Жозе Моуриньо реши да му предложи нов договор в „Манчестър Юнайтед“, е показателен за качествата му. В България едно време искаха да сменят старите с млади. Аз им обясних, че има можещи и неможещи. Ибрахимович е от можещите. Дали ще спечели Шампионската лига? Труден въпрос и трудна мисия. Моу гради нов „Манчестър Юнайтед“, но не знам дали отборът ще е готов още този сезон да се пребори с „Барселона“, „Реал“, „Байерн“ и „Пари Сен Жермен“, които са големите акули. Определено ще е интересно.

- Както вас, г-н Стоичков, нашият Златан е силна личност. Колко важно е това за футболиста?

- Човек, който мисли само за футбол. Качествата се градят в детската възраст, а характера – в професионалния футбол. Преди много, много години казах, че ще съм №1 и не се успокоих, докато не станах.

- ПСЖ плати 222 милиона евро на „Барселона“ за Неймар. Лудост ли е това или нормална част от развитието на футболната индустрия?

- Парите подлудиха футбола. Не мисля, че един човек струва 222 милиона евро. За мен например „Барселона“ плати на ЦСКА четири милиона долара. Не се сравнявам с Неймар, който е страхотно момче и отличен футболист. Щом има кой да плаща, значи парите са реални.

- Бихте ли описали какво почувствахте след терористичните атаки в Барселона? Поддържате ли връзки с ваши приятели там?

- Всеки ден говоря по телефона с мои приятели в Барселона. Веднага след атентата чрез „Унивижън“ изпратих моето съболезнование към семействата на жертвите. И гледах разтреперан мача с „Бетис“ в първия кръг. Съгласен съм с всички плакати, на които пишеше „Не се страхуваме“. Обиколил съм целия свят и Барселона е едно от най-прекрасните места. И така ще бъде завинаги. Още изтръпвам, когато си спомня за атентата. Но един ден бъдете сигурни, че ще се върна да живея там. Защото Барселона е мой дом, а футболен клуб „Барселона“ е повече от клуб, както е неговият слоган. И винаги ще бъда част от него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ