Хубчев посегна към първото място

България на първо място в квалификационната група!

Това не е било от времената, когато Петър Хубчев беше лидер в защитата на България. Минаха 20 години от Мондиал 1998 и сега отново мечтаем за класиране. Хубчев посегна към първата позиция, въпреки че в групата ни са Англия и Чехия, а в добавка – Черна гора и Косово.

Тежко ще е – рече националният селекционер. - Не сме в позиция да си избираме противниците. Най-много ме вълнува дали футболистите, на които разчитам, ще са в оптимална форма през март, когато започват мачовете. При три балкански отбора в групата няма как зарядът да не е голям.“

България е в група с пет отбора, така че при всяко спиране за националните отбори ще има свободна дата за контрола. От години програмата за двубоите не се определят от представители на федерациите, а от компютър. „Зависи от свободната дата и тогава ще решаваме за контрола – продължи Хубчев. - Защо да не се борим за първото място? В по-ниските урни не са слаби отборите и ще подходим с респект към тях. Нямам никакви впечатления, интересувам се от моя отбор. Фактът, че не сме се представили добре в последните три месеца, не означава нищо. За мен е важно играчите да са здрави и редовно да са на терена.“

Капитанът Ивелин Попов посочи като реална цел второто място в група А. „Черна гора и Косово не са слаби отбори – предупреди нападателят на „Спартак“ (Москва). - Имат нелоши футболисти, но нашата реална цел е второ място, а битката ще е срещу Чехия. В Лигата на нациите се представихме много силно като гости. Дано продължим традицията да побеждаваме у дома. В Европа се отличават осезаемо 6-7 отбора. Всички останали могат да се победят. Възможно е след Нова година да имам и нов клуб.“

България определено няма добри спомени от мачове срещу големите ни конкуренти Англия и Чехия. Едва два пъти сме се разписвали срещу „трите лъва“ - попадения на покойните вече Георги Аспарухов и Георги Марков. Срещу Чехия пък е кошмарната загуба с 0:6 през 2001 година, която ни лиши от участие на Мондиал 2002. Англичаните пък никога не са срещали Чехия след разпада на Чехословакия, не са се изправяли и срещу Косово подобно на нас.

Три пъти е имало квалификационни сблъсъци между България и Англия, всички са за еврофинали – през 1980, 2000 и 2012 година.

Трите лъва“ са в най-добра позиция на жребия. Класиране сред първите два в групата им гарантира участие на Евро 2020. Освен това като победител в Лигата на нациите заедно с Португалия, Швейцария Холандия има шанс да мине и през плейофите, за които жребият ще е в понеделник.

Първите квалификационни двубои са между 21 и 26 март, а последните – в периода 14-19 ноември. България не се е класирала на европейско първенство от 2004 година, когато остана на последното 16-о място. Сега за първи път турнирът ще е от 24 участника – почти половината от континента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ