Художничка превръща болката си в представление

Има една жена, която стои погребана под скелети, изсипва скорпиони по лицето си, лежи на пейка над горящи свещи и нарича това изкуство. Тя се казва Марина Абрамович и е световно признат артист, който се занимава с пърформънси. Терминът обозначава „живите“ изпълнения на художниците, в които рисуват идея чрез присъствието си пред публика.

По време на събитията на Абрамович можете да я видите как забива нож между  пръстите си, яде пред публика глава лук или да прорязва корема си с бръснарско ножче, рисувайки със собствената си кръв. На едно от представленията си тя 6 часа позволява на посетителите да правят каквото си поискат с тялото й, като имат на разположение 72 различни предмета, сред които са роза, мед, пистолет, бич. През това време тя е тотално пасивна, агресията на публиката нараства в степен, до която е можело да се стигне дори до убийство, защото един от посетителите насочва пистолет срещу нея.

По време на друго събитие Марина прекарва 12 дни в издигната от земята тристайна къща, от която са спуснати три стълби със стъпала от остри ножове.

В Art must be beautiful Марина болезнено се разресва безспир с гребени, повтаряйки тази фраза.

Тя израства в семейство, в което демонстрации на обич няма. Първият й урок по плуване е, когато баща й я хвърля от лодка навътре в морето и си тръгва, оставяйки малката тогава Марина сама сред дълбоките води. „Най-щастливият момент от детството ми беше, когато поради проблеми със съсирването на кръвта трябваше да лежа в болница. Тогава всички мислеха, че ще умра, и бяха толкова мили с мен", споделя Абрамович.

 

Изкуств(ен)о

Раздяла по средата на Китайската стена

През 2010 г. кралицата на пърформънса Марина Абрамович гледа в очите пред публика голямата си любов Улай. 22 г. преди това двамата превръщат раздялата си в изкуство. Те преминават Великата китайска стена, като тръгват от противоположните й краища, за да се срещнат по средата за последна прегръдка. Първоначално планират тази разходка за сватбата си.

До 1988 г. те правят много пърформънси. На едно събитие дишат един от друг и припадат след 17 минути. На друго пък насочват лък един срещу друг. Застават голи на вратата на изложба и посетителите се провират между тях.

Историята им завършва с това, че Улай осъди Марина за 250 000 евро.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл