Хълмът Трапезица в Търново става сцена на австрийските музикални седмици

Снимка: Архив

Историческата крепост „Трапезица” във Велико Търново през тази година ще домакинства концерт в рамките на Австрийските музикални седмици. Събитието е традиционно за Велико Търново и се провежда в партньорство с посолството на Австрия в България.

300 000 лева са предвидени за събитията от богатия културен календар на старата столица според бюджета на Общината за 2017 г. Със същите средства разполагаше Велико Търново за култура и през предходната.

Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” ще се проведе от 8 юли до 8 септември. Всеки уикенд на крепостта „Царевец” ще бъде представен по един нов за старата столица спектакъл. Балет, класическа опера, рок-опера и мюзикъл са жанровете, които ще запленят любителите на изкуството във Велико Търново. Какви са точните заглавия обаче от Общината ще обявят след Международната туристическа борса „Ваканция и спа експо”, която ще се проведе в София от 15 до 17 февруари. Тогава ще бъде официалното представяне на едно от най-успешните културни събития – летният фестивал „Сцена на вековете”. Държавните опери във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас са партньори в мащабната културна проява. За първа година в афиша на „Сцена на вековете” със свой спектакъл ще се включи и Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов” във Велико Търново.

В района на паметника „Асеневци” през юни болярският град ще домакинства първия Музикален арт фестивал на китарата. Mайсторски класове, базар за консумативи, открити уроци са предвидени в програмата на музикалното събитие.
Националният фестивал на студентското театрално изкуство „Маска и тога” също за първи път ще привлече жителите и гостите на старопрестолнината. Събитието се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и читалище „Надежда”.

Ще се проведе вторият международен фестивал на историческите възстановки. Макар че по план то трябваше да е посветено на сватбите на българските царе, акцентът ще бъде променен заради две кръгли годишнини, които се отбелязват през тази година. Това са 820- годишнина от коронясването на цар Калоян и 810 години от неговата кончина по време на обсадата на Солун.
Предвидени са още 20-ото издание на Международния фолклорен фестивал, 22-рият Петропавловски събор, Петото международно биенале на църковните изкуства.

С 30 000 лева повече в сравнение с миналата година предвижда Общинската програма „Изкуство и култура” за съфинансиране на културни проекти. Общо 50 000 лева ще разпредели администрацията за одобрените кандидати. На редовната сесия на 23 февруари тази година ще бъдат обсъдени и промени в статута и условията за кандидатстване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете