Хърватската президентка: Албанците са наши братя по оръжие

Колинда Грабар-Китарович

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, която е на двудневна визита в Албания, в четвъртък, от парламентарната трибуна в Тирана, заяви, че Хърватия и Албания „буквално са братя по оръжие“, както и че голям брой албанци са жертвали живота си за нейната страна, предава македонската електронна медия “A1 On”, цитирана от "Фокус".

„Хърватия и Албания могат да направят много неща заедно“, заяви хърватският президент, като добави, че нейната страна придава голяма важност на стабилността, сигурността и просперитетът на Югоизточна Европа и подкрепя изцяло европейската перспектива на региона.

Позовавайки се на „трайното и неразделно приятелство“ между двете страни и ролята на албанското малцинство в хърватското общество, Грабар-Китарович подчерта, че Албания е била приятел на Хърватия, когато това е било най-важно за нейната страна.

Припомняйки за големия брой албанци, борили се в „Хърватската война за независимост“ ( в текста – „Отечествена война“ ), тя заяви: Буквално бяхме братя по оръжие, още преди да влезем заедно в НАТО през 2009 година. Голям брой албанци жертваха своите животи за Хърватия и повярвайте ми – Хърватия няма да забрави това“.

Коментари

Задължително поле