Хъскита донесоха европейско сребро за България

Тру (Truly Yours of Golden Nicol) носи медала си с гордост. Снимки Юлия Велкова, Агнес Карл и Florian Astelbauer, amazing-impressions.at

Сибирски хъскита и техните стопани представиха България на европейското първенство за родословни впрегатни кучета и донесоха първи медал за страната ни. Шампионатът се проведе в малкото австрийско градче Отеншлаг, където за 200-те участника от 17 държави на Стария континент бе запазена частна гора с кораво и опасно трасе.

Състезателите от спортната секция към клуб „Сибирско хъски - България участваха с любимците си, покриващи изричното изискване на форума кучетата участници да бъдат с потекло и признати родословия.

Трите ни отбора се пребориха геройски с природата и конкуренцията. Те успяха да извоюват престижни места и дори сребърен медал от официалния форум за спортовете с впрегатни кучета.

И докато страни лидери като Чехия, Словакия, Франция имат десетилетия опит и стабилна подкрепа от спонсори, България тепърва си пробива път в екстремните дисциплини, разказаха участниците пред „Труд“.

По думите им дисциплините, които са избрали да развиват и у нас, наследяват състезанията на сняг с шейни на север, когато впрягове от хъскита са изминавали стотици километри в най-отдалечените части на Аляска.

Днес четириногите им наследници спортуват със стопаните си, дърпайки триколки, скутери или колела. Именно с велосипеди българите и любимците им атакуваха 15-километровата пътека в три поредни стартови дни.

Ивайло Петров и Коди станаха четвърти в дисциплината байкджоринг с едно куче. При мъжете се състезава и капитанът на българите Ивелин Тодоров заедно с Вук. Двамата се класираха пети. А на финала българите развяха трибагреника. В тяхната категория златото взе Словакия.

Най-новите в отбора - Лили и Трули, приеха предизвикателството и вместо в спринта на 5 км момичетата участваха в дългата дисциплина от 15 км. Двете извоюваха първия медал за България и се окичиха със среброто, а първото място бе спечелено от домакините от Австрия.

След 45 км кал, безмилостна конкуренция и много воля нашите обещават злато догодина, когато са твърдо решени да чуят българския химн по време на официалното награждаване.

Показахме страхотен феърплей освен към останалите участници и към нас самите. Двамата с Ивайло финиширахме зададено, развявайки българския флаг. Искаме да покорим нови върхове, продължаваме да се готвим за зимния сезон и за следващото състезание с шейни в Карпатите, Румъния през януари. Ще дадем всичко от себе си, за да подготвим нас и нашите кучета за златото“, категоричен бе пред „Труд“ капитанът на българския отбор Ивелин Тодоров.

Задружни след беда на трасето

Мъшъри спасиха четириног състезател

Въпреки сериозната организация и мерките за сигурност на домакините от Австрия оспорваното състезание не мина без инциденти. Във втория ден от надпреварата куче на състезателя от френския отбор Марк Брокард пострада на трасето. Четириногият участник обръща стомах малко след като стартира във впряг с останалите кучета. Състоянието може да бъде фатално, ако не се направи незабавна операция и кучето не е откарано в болница.

Сумата за интервенцията е 2500 евро. Парите са събрани за минути от участниците на европейското и любимецът е спасен с общите усилия на водачите (мъшъри).

Ние сме едно голямо семейство и събирането на парите за кучето показа точно това. Искам да благодаря на всички“, каза развълнуван на церемонията по награждаването президентът на Международната федерация за спорт с впрегатни кучета Франко Манато, преди да започне раздаването на медалите в различните категории.

Търсят се ентусиасти и спонсори

Състезания ще има и на родна земя

Спортовете с впрегатни кучета са малко познати у нас. Затова българският отбор има идея да организира второ състезание на родна земя след първото, което се проведе през октомври миналата година.

В събитието ще могат да участват всички, които имат амбиция да покажат, че човек и кучето му могат да са истински отбор.

Все още не е ясна датата за стартовете, но вероятно ще бъде през март, разкриват малко от плановете си организаторите, които търсят и своите спонсори. Те се надяват, че ще могат да запалят повече хора за спортовете, защото на първо място те доставят удоволствие за стопаните и техните любимци. Но и поддържат духа и тялото в добро здраве.

Медалите и международните състезания са прекрасно нещо, но на първо място ние разчитаме на връзката с кучетата си. Тя е тази, която кара нас да се състезаваме с такъв хъс, а любимците ни да гонят все по-големи постижения“, не скриха ентусиазма си родните спортисти.

Тяхна основна цел през новата година ще бъде представянето на България на следващото европейско първенство. Датата за него отново ще е през ноември, а домакин ще бъде Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица